Те ще отлетят за България и ще останат във ВМА под карантина

Двете българки, които рано тази сутрин излетяха от Ухан, вече са на път към България. Създадена е организация да бъдат транспортирани до Военно - медицинска академия със самолета "Спартан". Те ще прекарат там 14 дни.

Показаха как изглежда бял дроб, засегнат от коронавирус (СНИМКИ)

Самолетът се е приземил на летището в Истр, Южна Франция в 15:32 ч. българско време.На борда на самолета е имало 251 пътници от десетки националности.

Веднага след пристигането във Франция е създадена организация българските граждани да бъдат доведени в България с военно-транспортния самолет „Спартан“, придружавани от медицински екип от Военно-медицинска академия. Те ще останат във ВМА под карантина. Очаква се военно-транспортният самолет „Спартан“ да излети за България около 17 ч. българско време.

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати писмо до президента на Френската република Еманюел Макрон, в което от името на българското правителство и от свое име изразява огромна признателност за съдействието, което Франция оказа за извеждането на двамата български граждани от град Ухан, Китай, на борда на френския самолет.

Борисов и Захариева изразиха съпричастност към Китай заради коронавируса

„Българските граждани ще запазят топъл спомен за решителните действия на Франция, за проявената изключителна съпричастност и солидарност в този труден за цялата международна общност момент, в който тя помогна за спасяването от коронавируса на гражданите на десетки държави“, изтъква още премиерът Борисов в писмото си до френския президент Макрон.

Междувременно беше потвърден първи смъртен случай от коронавируса извън Китай.

В ранния преди обед днес Дарина Ангелова каца на летище София. Пътува от Хонконг, с полет през Доха. Чула е, че българските власти ще спират всеки, който пристига от рискова дестинация. Тъй като идва от такава, се запасила с търпение и готовност дори да бъде отведена за преглед. Останала изненадана:

“Никакъв здравен контрол, много се изненадах като пристигнах. Там контролът е много голям, има голяма паника, има недостиг на маски. Стигнали са до 3 евро едната. Дори много европейски държави спряха полетите си до там”, разказва Дарина.

Въпреки, че се чувства добре, жената е предупредила семейството си, а баща й дори е дошъл подготвен – с маска и ръкавици:

„Тези ръкавици, маска? – Вчера така казаха, въвеждала се 4-та степен и аз се подготвям, оказва се обаче, че много малко, няма нищо на практика. Но въпреки това ще стоим отделно 14 дни да изчакаме, да видим”, казва той.

Затвор за спекуланти на медицински маски в Южна Корея

По-рано на родна почва с граждански полет каца и друг сънародник, при това тръгнал от китайския град Ухан, който се води епицентър на заразата с коронавирус. Напуснал го е преди официално да бъде затворен. У нас е се прибира без никакъв проблем:

„След като взех документ от болницата, че съм здрав, по гари и летища ме пускаха с този документ. Затегнат е там много контрола, има термокамери, има и термометри, които мерят температурата на всеки”, кава Стоян Коев.

За да е спокоен, мъжът сам е отишъл на преглед в софийска болница и ще остане там под задължителната 14-дневна карантина. Междувременно от туристическия бизнес са категорични, че не са длъжни да информират пристигащите у нас туристи, че има вероятност да бъдат спрени, ако идват от рискова дестинация, или Китай:

„Не само в България, а и по целия свята туристическия бранш не е задължен да прави такива предупреждения. Всеки трябва сам да си прецени как да действа”, коментира Румен Драганов.

Към момента няма данни за отменени резервации, а като цяло туристическия бранш няма да пострада, категорични са туроператорите.

Българин с разказ за борбата със смъртоносния коронавирус (ВИДЕО)

Министерството на външните работи, чрез посолствата ни в Пекин и Париж, както и Генералното ни консулство в Шанхай, съдейства за заминаването на българските граждани от Китай. Общоевропейската операция по улесняване на гражданите на съответните държави, включително и българските, да напуснат Ухан бе организирана от френските власти в сътрудничество с властите на Китай.

Репортер: Даниела Пехливанова

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК