В неделя двама български граждани се прибират о Ухан

Двама български граждани се прибират от Ухан в неделя. Очаква се те да кацнат първо във Франция. След това с военен самолет ще бъдат транспортирани до София и ще останат под наблюдение 14 дни. От Външно министерство не уточниха точно в колко часа ще кацнат сънародниците ни. Междувременно стана ясно, че у нас вече има завърнал се от Ухан българин, който сам е потърсил лекарска помощ.

По-рано през деня Бойко Борисов изпрати писмо до премиера на Китайската народна република Ли Къцян, в което изразява съпричастността на българското правителство към китайския народ. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Поводът е тревожното разпространение на коронавируса, довел до многобройни заболели и жертви.

„От името на правителството на Република България и лично от свое име поднасям искрени съчувствия на семействата и близките на починалите, пожелания за скорошно и пълно възстановяване на заболелите, както и съпричастност към приятелския китайски народ в този тежък момент“, отбелязва в писмото българският премиер.

Какви са икономическите щети от коронавируса?

Министър-председателят Бойко Борисов изразява надежда, че своевременно предприетите мащабни и бързи действия от китайското правителство, медицински среди и общество за справяне с разпространението на вируса скоро ще дадат резултат и кризата ще бъде ефективно преодоляна.

В писмото премиерът Борисов посочва, че навременните и последователни мерки са от голямо значение не само за Китай, но и за международната общност като цяло.

„Уверявам Ви в нашата солидарност с жителите на Ухан и засегнатите провинции и пожелавам успех на правителството и народа на Китай в усилията за справяне с коварното заболяване“, заявява още министър-председателят Бойко Борисов до китайския премиер Ли Къцян.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева също изрази съпричасност към Китай, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Тя изпрати писмо до китайския си колега Ван И, в което изрази солидарност с Китайската народна република в борбата с новия коронавирус.

Първи смъртен случай от коронавируса извън Китай

„Високо оценяваме неспирните усилия на китайското правителство да се бори с новия коронавирус и имаме пълно доверие в способността на Китай да контролира вирусното заболяване. Китай предприе бързи и силни мерки, като въведе национален механизъм за предотвратяване и контрол, който се надяваме, че ще бъде ефективен за ограничаване по-нататъшно разпространение на вируса“, заяви в писмото Екатерина Захариева.

Външният ни министър изрази съболезнования за загубените животи в следствие на болестта и пожела бързо възстановяване на всички заразени в Китай.

България обяви 4-та степен на опасност заради коронавируса (ОБЗОР)

В писмото си до министъра на външните работи на Китайската народна република Екатерина Захариева благодари на китайското правителство за грижите към всички българи, които понастоящем живеят там.

„Приемете моята благодарност за грижата за всички български граждани, които пребивават в Китайската народна република. Оставам убедена, че ще се справите успешно с това велико предизвикателство за добро на всички“, посочи Екатерина Захариева в писмото да министър Ван И.​

Репортер: Даниела Пехливанова 

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК