Контролът по границите ще бъде затегнат двойно

България обяви 4-та степен на опасност заради коронавируса. Това стана ясно след спешна среща на премиера Борисов с министрите на външните и вътрешните работи и на здравеопазването. Контролът по границите ще бъде затегнат двойно, а всички инфекциозни заведения в страната са в готовност да приемат рискови пациенти. Българите от Ухан вече пътуват насам. Очаква се сънародниците ни да пристигнат  България в неделя. Единият от тях вече кацна в Германия. Когато и другият кацне в германската държава, двамата ще бъдат транспортирани до родината ни с военен хеликоптер.

Самолетът с евакуираните от Китай кацна в Германия

България остава с отворени граници, но всички граждани, които влизат в страната от рискови дестинации, в частност Китай, ще бъдат отвеждани на преглед.

„Най-важното е, че гражданите на всички държави, които влизат в България, ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина” заяви Екатерина Захариева, министър на външните работи.

Не можем да се заразим с коронавирус чрез пратка от Китай

Тези от тях, които покажат признаци на вирусно заболяване, ще бъдат изолирани в инфекциозна болница. Задължителна изолация обаче се въвежда и за онези, които са напълно здрави.

„Тези, които не проявяват неразположение, ще се поставят също под карантина, но домашна”, поясни здравният министър Кирил Ананиев.

Евакуират българите, блокирани в Ухан

Задължение на личните им лекари ще бъде да следят дали карантината се спазва. „Може някой да е болен от друг грип или да се съпротивлява и да не иска да ходи на преглед. Лекарите трябвада бъдат много внимателни”, поясни Борисов.

Междувременно здравните власти са в тясна връзка с всички компетентни достори в страната.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК