Вероятно двама от тях ще пристигнат в България

Трима български граждани, евакуирани от Китай, се прибират днес в България.

Това стана възможно след като Германия и Франция изпратиха военни самолети да изведат граждани на Европейския съюз от епицентъра на смъртоносния коронавирус в китайския град Ухан.

"Този вирус е нов и не знаем поведението му. Не се знае колко близък контакт трябва, за да се разболееш", каза в ефира на "Събуди се" проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Коронавирусът в Китай порази над 11 000 жители, жертвите са над 200

Вероятно двама от тях ще пристигнат в България. Трима са пожелали да напуснат Китай, единият от тях обаче е с двойно гражданство и вероятно ще остане в Германия. Веднага след завръщането си в България, те ще бъдат настанени във Военно-медицинска академия, където ще останат за наблюдение в помещения със специален достъп.

В МРЕЖАТА: Пиене на дезинфектант, почистване със сешоар и още "чудодейни" лекове за коронавируса

Преди това ще бъдат поети от медицински екипи още при качването си в самолетите на транзитните летища, през които ще преминат. Заболяването продължава да се разпространява, достигна вече до 16 държави, включително в  Европа, броят на жертвите в Китай вече е над 200, заразени са хиляди хора.  Вирусът беше обявен за глобална заплаха от Световната здравна организация. 

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК