Хиляди фалшиви новини заливат сайтове и социални мрежи

Фалшиво видео, на което жена уж яде прилеп, преувеличени данни за починали и заразени, чудотворни лекове - потоп от дезинформация за епидемията от вирусната пневмония залива социалните мрежи и подхранва страх сред хората.

Фийби, 40-годишна лекарка от Хонконг, казва, че е смаяна от съобщенията, получени през последните дни в семейната си група в приложението WhatsApp.

"Имаше съвет да си дезинфекцираш лицето и ръцете със сешоар или да пиеш гореща вода с температура 60 градуса, за да останеш в добро здраве. Видях и съобщение във Facebook, в което се препоръчва на хората да пият дезинфектант за почистване на дома", заяви медикът.

ЗА 48 ЧАСА: От груб строеж до модерно оборудвана болница в Китай (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според специалисти интернет и приложенията за онлайн комуникации гъмжат от такива подвеждащи информации. Медийният експерт Кристина Тардагила казва, че над 50 организации от 30 страни, занимаващи се с проверка на факти и изобличаване на фалшиви новини, са установили три вълни на дезинформация.

"Едната се отнася до произхода на вируса, другата е за фалшиви медикаменти с патент, а третата - за начина за превенция или за лечение", обясни тя Тардагила.

Расистки стереотипи

Според един от слуховете, плъзнал в Шри Ланка, 11 милиона жители на Ухан ще умрат.

Друга фалшива новина гласи, че хранителни продукти в Австралия са били заразени с новия коронавирус, а според много публикации човек може да се предпази като приема солен разтвор.

В понеделник депутат от Брисбън предупреди избирателите си, че се разпространява фалшиво комюнике, уж от Министерството на здравеопазването, в което се отправя предупреждение да се избягват кварталите с голяма концентрация на хора от китайски произход.

ПРОСЛЕДЕТЕ В РЕАЛНО ВРЕМЕ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА ТУК (КАРТА)

Някои от неверните информации са свързани с предразсъдъци към хранителните навици в Китай или расистки стереотипи.

На популярен видеоклип се вижда как жена яде с клечки прилеп. Тези кадри, публикувани от някои западни таблоиди, се представят като доказателство за афинитета на някои китайци към екзотични животни, което било причината за кризата. Истината е, че кадрите са заснети от блогърка в тихоокеанския архипелаг Палау през 2016 г.  Въпреки че в традиционни китайски ястия се използват много съставки, които биха предизвикали погнуса в чужбина, а продажбата на живи животни на пазарите поражда тревога, прилепи рядко се консумират в Китай.

Страх и несигурност

Крайнодесните уебсайтове също подхванаха темата за епидемията. Една от първите разпространени дезинформации бе за съществуването на ваксина срещу новия коронавирус, която била патентована през 2015 г. В действителност въпросният патент е за коронавирус, открит при пернатите.

Хол Търнър, водещ по крайнодясно радио, обвиняван, че подкрепя теорията за превъзходството на белите, публикува статия, в която се твърди, че 112 000 души вече са починали в Китай, а 2,8 милиона са под карантина.

Китайски учени разработиха тест, откриващ новия коронавирус за 8-15 мин.

Заглавията в търсещите сензация медии и недоверието към китайското правителство улесниха разпространението на слухове, казват експерти. Този неспирен поток от неверни информации затруднява работата на здравните власти.

"В Тайван хората започват да звънят по болници и правителствени агенции, заливат ги с въпроси и така отнемат времето на ценни човешки ресурси", каза със съжаление Кевин Хсуех, служител на болница в Тайпе.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК