С особено внимание се следят пристигналите с полети от Москва, Истанбул и Доха

Нови мерки срещу коронавируса у нас и нови случаи, обявени за съмнителни! Двамата студенти, завърнали се от Китай, са под карантина във ВМА, в София.

Проверява се и пациентка в Добрич. Появиха се и съмнения за опасния вирус при моряк, завърнал се от Китай във Варна. Междувременно, затягат мерките за сигурност по летищата у нас, а разпространението на вируса по света нанесе удар по туризма в България!

Всички пътници, пристигнали на българските летища, които имат температура над 37 градуса, се отклоняват и преминават през медицински прегледи. Рисковите дестинации, които се приемат с повишено внимание, са полети от Москва, Истанбул и Доха. Това стана ясно по време на извънредната проверка на термокамерите на Летище София, направена от здравния министър Кирил Ананиев.

Прибралите се от Ухан българи са минали първи тестове за коронавирус

Здравните власти уверяват, че няма основание за паника. Двамата студенти, евакуирани от Ухан, са с отрицателни проби за коронавируса. Те ще останат във ВМА 14 дни в стаи с контролиран достъп.

Снимка: БГНЕС

Извънредни мерки с цел превенция са предприети на всички летища в страната. Един човек, кацнал във Варна от островите на Китай, е засечен с температура 37,1 градуса. В момента е под наблюдение в болница „Св. Марина”.

А първите изследвания на двамата студенти, които пристигнаха в София са отрицателни.

„На средния инкубационен период ще направим нов тест, за да се предодврати фалшив резултат, ако са се заразили по време на полета”, обясни Георги Попов, началник на отделението по „Инфекциозни болести”, ВМА.

Проверката на здравето у нас започва с прекрачването на границата. В момента работеща термокамера има само на Терминал 2 в София. Очаква се до края на седмицата такива да има на Терминал 1, както и в Бургас, Варна и Пловдив.

„Независимо от това имаме безконтактни камери, така наречените пистолети, които мерят температурата, обясни здравният министър Кирил Ананиев.

При отчитане на по-висока температура пътниците се отделят в специални стаи, а камерите са поставени така, че да обхващат всички гишета.

„Има камера, но тя не е сложена в кабинка, в която минава човека, а е сложена така, че да не пречи на движението”, обясни Ананиев.

Всички пътници на летището получават информация за това за какви симптоми трябва да следят.

Въпреки мерките опасност от разпространение има и по-важен е контролът на симптомите.

В Италия изолираха коронавируса

„Ефективността на входящия граничен контрол за спиране на заразни болести по всякакви данни световни е между 20-25%. Илюзия е да се мисли, че с каквито и да е гранични мерки можете да спрете  разпространението на едно заболяване особено въздушно капково”, обясни националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Снимка: МЗ

Отмениха състезанието от "Фомула Е" в Китай заради коронавируса

„Засега нямаме намерение да затваряме граници. Или спиране на визи, това може да стане само с европейско решение”, заяви Кирил Ананиев.

Показаха как изглежда бял дроб, засегнат от коронавирус (СНИМКИ)

 

Преди дни жена сама потърси лекарите в инфекциозното отделение на болницата в Добрич. Тя се е завърнала от Тайланд. Била с температура, болки в ставите и мускулите, зачервено гърло.

„Тя се възстановява. Изследванията й са отрицателни за коронавирус”, каза Светла Ангелова, директор на РЗИ Добрич.

Миналата седмица заради извънредната ситуация с новия коронавирус от Китай се прибра ансамбъл от Петрич. Те са под домашна карантина, не се срещат с журналисти, но имат група във Facebook, за да споделят за състоянието си.

„Ако имат някаква оплаквания, всеки може да се свърже с личния лекар и да чака указания”, казва Веселка Мончева от РЗИ Благоевград.

Във всяко инфекциозно отделение в страната има възможност да бъдат изолирани пациенти, които се изследват за коронавирус, уверяват в здравните власти.

„По принцип пациентите трябва да се идентифицират още на границата и оттам да бъдат доведени до съответните болници, които са определени”, обясни д-р Бойко Миразчийски, директор на УМБАЛ Бургас.

Симптомите на коронавирус са като на грипа, който добре познаваме. Затова за лекарите е важно и откъде идват пациентите.

„Трябва да имаме епидемиологична насоченост. Не всеки пациент с висока температура е съмнителен за коронавирус”, казва д-р Иван Йотов , инфекциозно отделение, УМБАЛ Бургас

Общо над 14 хиляди и 500 души от 24 държави по света са болни от коронавирус.

„Все още няма пълна сигурност кой е животинският вид, от който е тръгнало заболяването”, казва Ангел Кунчев, главен здравен инспектор.

Коронавирусът е заразен през така наречените биологични течности - например слюнка, пот, кръв. Но това далече не означава да се опасяваме при стоки или пратки от Китай.

„Опитът с предипните коронавирусни инфекции показва, че тези вирусни инфекции се задържат върху недезинфекцирани повърхности в продължение на 2-3 дни, тоест не са твърде устойчиви в околната среда”, обясни Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни заболявания.

За информираността на населението по света ще се грижи и Гугъл. С намигване от световната здравна организация да не се създава паника.

„Работихме съвместно с Гугъл, за да се уверим, че хората, които търсят информация за коронавируса ще видят информацията на СЗО най-горе в резултатите”, каза Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на СЗО.