Двамата ни сънародници са приети във ВМА

Двамата българи, които се прибраха от китайския град Ухан, са минали тестовете за коронавирус във ВМА и те са били отрицателни. Това съобщи тази сутрин доц. Георги Попов, началник катедра „Инфекциозни болести”.

От болницата уверяват, че за момента няма основания за паника. Двамата приети – един мъж и една жена, са в добро състояние, но ще останат под наблюдение.

"Транспортът премина без произшествия. Те бяха приети в добро здравословно състояние. От физикалния преглед не се установиха отклонения от нормата, а направеният тест излезе отрицателен за новия коронавиру", каза доц. Попов. 

МВнР: Двамата български граждани, излетели от Ухан, пристигнаха в България

„На средния инкубационен период ще направим нов тест”, поясни доц. Попов.

Засега са настанени в стаи с контролиран достъп и ще останат за наблюдение за 14 дни.

Разпоредените в края на миналата седмица мерки за недопускане на коронавируса в България са в сила, а ако се налага, ще бъдат разпоредени още. Това заяви д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Борисов и Захариева изразиха съпричастност към Китай заради коронавируса

„Освен на Летище София, медицински специалисти има вече и във Варна и Бургас. Това ще продължи до второ нареждане. По-важно е здравната система в страната да е в състояние навреме да хване такива случаи, да ги изолира и да не се допусне вътрешно предаване на вируса”, заяви д-р Кунчев.

„До дни ще бъдат закупени нови термокамери за Варна и Бургас. Към момента двете летища са снабдени с безконтактни термометри, позволяващи безпроблемното установяване на хора с повишена температура", обясни още д-р Кунчев.

„Има данни за сравнително успешно лечение в Тайланд, но всичко е на ранен етап”, каза главният държавен здравен инспектор. 

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК