За това алармира директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в града

Липсата на табели по улиците забавя линейките в Пазарджик. За това алармира директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в града. Изпратил е и писмо до кмета на Пазарджик и омбудсмана за решаване на проблема.

В линейките в Пазарджик има GPS, с който да се проследяват колите, но няма навигация, която да  упътва медиците към адрес, разказват от спешния център.  Това заедно с честата липса на табели по улици и сгради, усложнява работата на лекарите.

Защо шофьор на линейка отказа да помогне да свалят болна жена?

Йордан Нешев е шофьор на линейка от 2 години. Разказва, че много често близки на пациентите са недоволни и го посрещат с въпроса   защо лекарите са се забавили. “ослушваме се за номера, чакат ни хората от някъде махат.  целия град е пълен хаос”, казва Йордан Нешев, шофьор на линейка.

„Особено по селата нощно време караме хората да ни чакат по улиците, защото няма как да ги намерим”, каза Теодора Михова от Районна координационна централа.

Междувременно от Министерството на здравеопазването казват, че всички нови линейки имат паник бутон, GPS и навигация. В Пазарджик  до момента имали 5 такива, този месец щели да получат още една. В София също се случва да няма табели, разказва Ивайло Станев, който е таксиметров шофьор от 16 години, но с навлизането на новите технологии, това не представлявало за него проблем. „В миналото имаше доста проблеми с адресите, използвахме карта. Но сега доста по-бързо ги намираме, има много хубави програми с навигации", обясни той.

 

Уволниха шофьор на линейка, след като пусна чалга на пациент

В практиката му обаче се е налагало да се отзовава и на спешни повиквания. „Бъбречна криза, със счупен крак човек съм возил. И родилка съм имал в колата, преди 3-4 години, кв. Витоша, сутринта рано за Шейново, качи се девойката, почти щяхме да израждаме детето в колата”, каза още Станев.

А за да се реши напълно проблемът с табелите на  пазарджиклии - от общината изчислили, че са нужни между 300 и 350 хиляди  лева, което не било вписано в бюджета.  „Ние нямаме в момента осигурени средства за табели. Имаме уговорка да направим обследване на някои от улиците и да поставим колони с табели със стрелни посочващи номерацията на четните и нечетните числа”, заяви Георги Шекерджиев, управител на Бюджетно мероприятие „Паркинги и охрана”.

Редактор: