Това заяви на извънреден брифинг Томислав Дончев

ГЕРБ няма да инициира и няма да подкрепи импийчмънт на президента Румен Радев. Това реши изпълнителната комисия на управляващата партия.

ГЕРБ: Ще решим дали да искаме импийчмънт на президента

Цяла седмица между президентството и управляващата партия тече престрелка.

"Искам да подчертая, че войната между институциите не беше по наша инициатива. Но ние нямаше как да не отговорим на предизвикателството", заяви председател на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Сблъсъкът "премиер-президент" скара депутатите в НС

Всичко започна когато президентът сне доверието си от правителството. Отговорът на ГЕРБ дойде от парламентарната трибуна.

 

 

"Ние ще решим дали да искаме импийчмънт или не. Можем да вкараме такава процедура след решението на Конституционния съд" , заяви тогава Георги Марков. Президентът отвърна на следващия ден.

"Импийчмънтът няма да напълни язовирите, няма да напълни и хладилниците на хората, няма да вдигне пенсиите. Импийчмънтът най-много да напълни площадите и да доведе до окончателен крах на управлението", категоричен бе президентът.

Маноил Манев: Президентът се "подхлъзна" и тръгна в площадната политика

В петък темата влезе на заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Управляващите решиха да сложат точка на престрелката.

"Ние като партия и като парламентарна група да не инициираме и да не подкрепяме процедура по член 103 от Конституцията на републиката, известна като процедура по импийчмънт", заяви решението на партията Томислав Дончев.

Мотивите за днешното решение на ГЕРБ не са далеч от разединението и пълните площади, за които намекна и президентът Румен Радев.

"Първо, ние не желаем да има напрежение или война между институциите. На второ място, ние не желаем да инвестираме в политическо противопоставяне, а най-важното, че ние не искаме да допринасяме за разделението на обществото", обясни Дончев.

Така томахавката между двете важни сгради на булевард „Дондуков” беше заровена, поне засега.