Представители на парламентарните групи коментираха изказването на президента от трибуната

Политическият отзвук в парламента след решението на президента Румен Радев да свали доверието си от правителството. Управляващите заговориха за процедура по импийчмънт на държавния глава. Политическият ход на Радев беше одобрен от депутатите на БСП и критикуван от останалите парламентарни сили.

Президентът: Снемам доверието си от правителството (ВИДЕО+СНИМКИ)

Темата за импийчмънт повдигна депутатът от ГЕРБ Георги Марков. По думите на Марков ГЕРБ разполагат с достатъчен брой депутати, за да поискат импийчмънт на президента. Но първо ще изчакат решението на КС за имунитета на държавния глава по чл.103 от К. 

Очаквано левицата застана зад държавния глава в решението му официално да оттегли доверието си от правителството. А мнозинството припомни на Радев, че доверието се давало от избирателите. 

Борисов за изявлението на Радев: Това е пряка намеса в независимостта на властите (ВИДЕО)

Пръв на хвърлената ръкавица от президента отговори депутатът от ГЕРБ Георги Марков.

„По кой член от българската конституция сваля това доверие? Дали е пропуск, или просто няма такъв член. Само българският парламент и избиратели могат да свалят доверието си от правителството”, заяви Георги Марков.

Той опроверга твърденията на президента за парализа на институциите в държавата. Като даде пример с последните акции на прокуратурата и отправи поглед към изборните победи на местния и европейски вот, на които ГЕРБ спечелиха доверието на избирателите. И загатна:

„Ние ще решим дали да искаме импийчмънт, или не. Можем да вкараме такава процедура след решението на Конституционния съд”, заяви Георги Марков.

Борисов: Не воюваме, ние не сме нарушили добрия тон

„Президентът каза, че на всичко това трябва да се сложи край - на розовите думи, на източването на публичните средства. Това, което ви дразни, е, че той казва истината и на всичко това трябва да се сложи край”, заяви Крум Зарков от БСП.

ГЕРБ: Ще решим дали да искаме импийчмънт на президента

От Движението за права и свободи пък запитаха президента от парламентарната трибуна:

„Самото изявление не задълбочава ли тези кризи? Посочва ли президентът формулата за излизане от кризата? Нашата оценка е - не. Ако формулата е нови избори, ние не сме убедени, че ще донесат нещо по-успешно”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

Дариткова: Радев търси политическа криза

Марешки пък заподозрян държавния глава в плагиатство на негови думи.

„Президентът повтаря мои думи от преди 4 години. Той е президент на БСП, а не на всички българи, той няма легитимност да критикува”, заяви Веселин Марешки от ВОЛЯ.

Първи политически коментари за престрелката „президент – правителство”

А Обединени патриоти останаха с надежда, че диалогът между институциите някога отново ще бъде въдворен.

„Не е добре, когато човекът, който олицетворява единството на нацията, разделя народа. Не е добре когато институции, които са коректив една на друга, обявяват война една на друга”, смята Искрен Веселинов, ОП, ВМРО.