От управляващото мнозинство коментираха, че атаките между институциите не са от полза за никого

Първи политически коментари по задочния спор „президент – правителство”.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова, думите на президента Радев преповтарят мотивите за последния вот на недоверие към кабинета „Борисов” 3. Валери Симеонов пък заподозря, че държавният глава действа координирано с „крупен олигарх”.

Минути преди да отлети за Брюксел за срещи с различни евроинституции, лидерът на БСП Корнелия Нинова подкрепи Румен Радев.

Президентът: Снемам доверието си от правителството (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Смятаме, че правителството е неспособно да даде развитие и перспектива на България. Управляват само от криза в криза, грижат се само за собственото си оцеляване, но това се превръща в агония за държавата и българския народ”, заяви Корнелия Нинова.

Тя отрече да има договорки с ДПС или държавния глава, както намекна премиерът Борисов по-рано през деня.

„Не предвиждам бунт. Казах – ако хората искат протести, са свободни да го направят. Надявам се”, заяви Нинова.

Борисов за изявлението на Радев: Това е пряка намеса в независимостта на властите (ВИДЕО)

От управляващото мнозинство коментираха, че атаките между институциите не са от полза за никого.

„Аз не съм забелязал особени признаци на доверие от началото на мандата. Очевидно има допълнително нагнетяване на напрежение между институциите, което не работи в полза на авторитета на нито една от институциите. Това нас ни тревожи”, заяви Искрен Веселинов, ВМРО.

„Не е работа на Радев да сваля или да облича с доверие когото и да било. А защо сега? Аз имам мой личен прочит. Може да ви изглежда странно, но си задавам въпроса дали не е свързано с удара върху хазартната империя на един крупен олигарх, където се въртят няколко милиарди на година и дали тези милиарди не са насочени с някаква политическа цел, дали не става въпрос за координирана акция”, заяви Валери Симеонов, НФСБ.

От парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС днес не коментираха темата.