Румен Радев отправи обръщение към нацията

„Считано от днес, официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на гражданите и носи отговорност за острата криза в българското общество”. Това заяви президентът Румен Радев в обръщение към нацията, направено от Гербовата зала.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Гешев: Не може главният прокурор да бъде привикван с SMS-и в президентството (ВИДЕО)

„Свидетели сме на остра криза в управлението на всички нива. Липсата на воля за реформи и за борба с корупцията и разхищенията, методичното погазване на закона и морала доведоха България до парализа на цели обществени системи и институции, без аналог в историята на прехода”, каза още държавният глава.

Президентството: Не е истина, че Радев е наредил да се смачка проверка на КПКОНПИ

Той коментира проблемите с боклука и водната криза в Перник. „Жителите на Перник и цели села от региона са оставени без вода, за което кабинетът отказва да поеме политическа отговорност. България не е бунище и никой няма право да залага здравето на българите, за да извличат печалба шепа бизнесмени с държавни протекции”, заяви президентът. 

Според него кабинетът „тихомълком прокарва реформа на валутния борд”, без да даде очакваните от гражданите обяснения.

Има ли основание прокуратурата да проверява Румен Радев?

„Законодателството се превръща в заложник на лобистки интереси, а бедността и неравенството се задълбочават. Търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване. Налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи. Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация. На всичко това трябва да се сложи край”, категоричен бе Радев.

На финала Радев призова обществото за обединение в името на „справедливостта”.

Цялата реч гледайте във видеото: