В действията на прокуратурата Радев видя лична атака

Високо напрежение по оста президент – главен прокурор. Така стартира последната седмица на януари.

В понеделник Иван Гешев отправи запитване към Конституционния съд да излезе с тълкувателно решение на чл. 103 от Конституцията - според който президентът има функционален имунитет, както и вицепрезидентът.  Двамата „не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията“.  

Бивш конситуционен съдия: Главният прокурор правилно сезира КС

И Гешев попита - Кога прокуратурата може да образува досъдебно производство срещу президента и кои престъпления са нарушение на конституцията или държавна измяна

Малко след запитването конституционните съдии образуваха дело-първото си за годината. Във вторник държавният глава призова главния прокурор да разясни искането си.

„Г-н Гешев сам трябва да обяви мотивите за това искане към КС. Нямам идея за конкретен случай, защото аз съм убеден, че не съм вършил нищо нередно”, коментира Радев.

Каракачанов иска проверка срещу ген. Цанко Стойков

Малко по-късно мотивите на прокуратурата излязоха наяве, публично, с публикувани части от специални разузнавателни средства. Записът е на разговор между командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков и мъж, за който се предполага, че е президентът. Държавното обвинение обясни, че става въпрос за разследване срещу шефа на ВВС, по време на което е прихванат и държавния глава. А съмненията - Радев е водил разговори с бившия си подчинен за документи, касаещи проверка на КПКОНПИ и по-специално съпругата му Десислава Радева и може да е оказал въздействие.

А Митко от СРС-то е главният секретар на президентството - Димитър Стоянов. Поне за това намекна главният прокурор. И още нещо - той го е привиквал с есемес в президентството.

Президентството: Не е истина, че Радев е наредил да се смачка проверка на КПКОНПИ

„Не може главният прокурор да бъде привикан със смс-и от едно лице вероятно същия Митко, на който вероятно президента Радев , вероятно казва да смачка проверката на антикорупционната комисия по отношение на съпругата му”, каза Иван Гешев.

От президентството не отрекоха за тази кореспонденция, но оповестиха, че поводът е бил друг.

„Отправената покана към главния прокурор за среща с държавния глава е за предоставяне на информация за поредния шпионски скандал преди годишната пресконференция на президента. Внушенията, че президентът е наредил да се смачка проверката на антикорупционната комисия, са манипулативни и не отговарят на истината”, коментират от президентството.

Гешев: Не може главният прокурор да бъде привикван с SMS-и в президентството (ВИДЕО)

В действията на прокуратурата самият Радев видя лична атака. „Атаките срещу мен и семейството ми не са спирали и вече придобиват уродливи измерения”, каза той.

„Главният прокурор няма лични врагове. Той не влиза в битки. Ние имаме принципни позиции и становища, свързани със спазването на закона”, заяви Гешев.