Премиерът коментира изявлението на президента, че снема доверието си от правителството

„Как ще свали нещо, което той не дава? Не той ни е дал властта. Ние сме спечелили изборите по законен начин. Това е пряка намеса в независимостта на властите. Президентът прави точно обратното на това, което говори по принцип. Съжалявам, че си е изпуснал нервите”. Така премиерът Бойко Борисов коментира изказването на Румен Радев, че снема доверието си от правителството.

Премиерът Борисов отговори на президентските атаки от Пернишко. Там той пристигна, за да инспектира изграждането на водопровода, който трябва да осигури вода на града.

Президентът: Снемам доверието си от правителството (ВИДЕО+СНИМКИ)

Министър-председателят заяви, че по принцип кабинетът „няма пресечни точки с президентството, освен безсмислените Консултативни съвети, на които никога нищо не се решило”.

Гешев: Не може главният прокурор да бъде привикван с SMS-и в президентството (ВИДЕО)

Борисов беше категоричен, че още през декември атаките от президентството са станали толкова крайни, че той пръв е свалил доверието си от Румен Радев. А от позицията на президента не зависи нищо, защото не е той човекът, който му е дал властта.

„Проблемът му не е с правителството, а с други независими институции. Иска да отклони атаката към нас, защото ние сме беззащитни и така му е по-изгодно. Само преди три дни е казал, че кабинетът работи прекрасно и води най-добрата, балансирана външна политика”, категоричен е премиерът.

Президентството: Не е истина, че Радев е наредил да се смачка проверка на КПКОНПИ

Той смята, че с обръщението си към нацията, Радев е направил „чисто политическа заявка”. „Търси си враг. Сътрудниците му казват, че иска да прави партия. Аз не се боя от това. И никога не съм казвал, че ще се кандидатирам за президент. Напротив!”, категоричен бе Борисов.

Борисов видя и вариант крайната реакция на президента да е свързана с разследването на прокуратурата и пуснатите части от записи на специални разузнавателни средства с негово участие.

„Съжалявам, че си е изпуснал нервите, проблемът му не е с правителството, проблемът му е с други институции. Прокуратурата е опасно да атакуваш, най-вероятно и затова си търси друг враг. Той иска да отклони атаката към мен и към правителството, защото му е по-изгодно, защото ние сме беззащитни, сиреч можеш да говориш каквото си искаш”, заяви Борисов.

Той не уточни, дали атаките са персонално към него, или към целия кабинет. Сигурен е обаче, че работата на правителството от решението на Радев няма да пострада.

„Ние нямаме никъде пресечни точки освен Консултативния съвет по национална сигурност, където никога нищо не се е решавало”, заяви Борисов.

Премиерът не приема безразлично обаче да получава оценки за дейността си от служители в президентската администрация.

„Началникът на кабинета, който си пуска есемеси – Митко, сутринта ми дава оценка. Аз за един есемес, и то като бях разговарял предварително с Лозан Панов, отидох да се обяснявам пред ВСС лично, а той си привиква прокурорите, когато има разследване”, заяви Борисов.

Той е категоричен, че ако има война между двете институции, то тя не започва от него.

А като цяло днешното изказване на президента, премиерът определи като говорене не на държавен глава, а на разединител на нацията.

Цялото изказване на премиера гледайте във видеото.