Банкерът е подсъдим по делото за фалита на КТБ

Висшият съд в Белград ще разгледа допълнителна молба на българската прокуратура за екстрадирането на избягалия в Сърбия банкер Цветан Василев.

Новината идва само два дни, след като главният прокурор Иван Гешев информира европейските институции, че властите в Белград вече шеста година не екстрадират Василев. Банкерът е подсъдим по делото за фалита на КТБ. Едно от обвиненията му е за присвояване на над 2,5 милиарда лева.

Бившият сръбски президент се разграничи от Цветан Василев

Процесът в България срещу Василев върви задочно, след като Сърбия не го екстрадира, а той отказва доброволно да се върне.

От съда уточниха, че разглеждането става на базата на допълнителното искане от страна на прокуратурата в България на 24 октомври 2019 г., а на 3-ти декември Висшия съд в Белград чрез Министерството на правосъдието информирал за допълнителната молба от страна на българската прокуратура”.

Гешев до евроинституциите: България чака екстрадицията на Цветан Василев повече от 5 години

На 5 февруари главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността, с които отново ги сезира за възникналите трудности по изпълнението на изпратените до сръбските власти две молби за екстрадиция на българския гражданин Цветан Василев.

Гешев ще информира ЕК за борбата с корупцията

„Липсата на окончателно съдебно решение на компетентните власти на замолената държава - Република Сърбия по този конкретен случай, във връзка с водено от българските власти наказателно производство срещу българския гражданин Цв. В., поставя под съмнение ефективното приложение на Европейската конвенция по отношение на задълженията на произнасянето на замолената държава в разумен срок“, се казва в писмото на главния прокурор. В него се напомня, че към настоящия момент са изтекли близо 5 години и 6 месеца от изпращането до сръбските власти по съответния ред на първоначалната молба, както и 4 години и 8 месеца от изпращането на допълнителната молба за екстрадиция на въпросното лице.

Междувременно бившият сръбски държавен глава Томислав Николич официално се разграничи от избягалия от България банкер Цветан Василев.

Гешев: Русия пази Цветан Василев в Сърбия (ВИДЕО)

"Не съм си сътрудничил с Василев при приватизацията на стъкларския завод в Парачин", съобщи в писмено изявление Николич по повод обвинението на бившия сръбски премиер Зоран Живкович.

Вчера Живкович заяви, че “издирваният от Интерпол български бизнесмен Цветан Василев финансира партията на сръбския президент Александър Вучич и политическата формация на външния министър Ивица Дачич”. „Белград отказва да предаде на България Цветан Василев, защото той финансира Сръбската прогресивна партия на Вучич и Сръбската социалистическа партия на Дачич. На Василев беше позволено да приватизира стъкларския завод в Парачин. И това не бе обикновена корупционна схема. Това бе на ръба на законното и нямаше да стане, ако нямаше закрилата на държавата“, каза Живкович и припомни, че Василев е правил дарения за фондацията на семейството на Николич.

Продължават разпитите по делото КТБ

В изявлението си Николич обвинява Живкович в лъжа и уточнява, че той се появил до Цветан Василев "на 10-ти февруари 2014 г. в завода в Парачин за пускането на нова поточна линия за буркани, която е струвала 20 млн. евро".