Томислав Дончев контрира и обяви, че министър- председателят няма правомощия по използването на СРС-та

Скандалът "Президент- премиер" влезе и в парламента. Депутатът от БСП Антон Кутев обвини Бойко Борисов, че е подслушвал Румен Радев. Вицепремиерът Томислав Дончев контрира и обяви, че министър- председателят няма правомощия по използвнането на СРС-та.

Депутатът от БСП Антон Кутев излезе на трибуната с обвинения към премиера. „Ако някой иска да ме убеди, че Бойко Борисов не е знаел, че президентът на държавата се подслушва, ще ви кажа, че или той не е за мястото, което заема, или някой ме лъже. Точно това подслушване на президента, според мен, е ставало със знанието на министър-председателя”, заяви Кутев.

Радев: Слух е, че искам да правя преврат

В отговор вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че премиерът няма такива правомощия. „Министър – председателят не е оперативно въвлечен в работата на която и да е институция. Тук говоря за МВР, ДАНС и ДАТО. Мисля, че има норми, които ограничават правомощията му в тая работа. Това, че той е принципал на дадена институция, не означава, че може да следи поведението или траекторията на всеки един агент или неин служител”, уточни Дончев.

БСП продължи да атакува властта, този път в декларация от трибуната на парламента, Кутев взе под прицел думите на Валери Симеонов за корумпирани журналисти. „Цинизмът, който проявихте към майките на деца с увреждания, очевидно не е бил случайна проява на социална неадекватност. Днес заплашвате журналисти. Какво да очакваме до края на мандата? Проблемът, г-н Симеонов, не са медиите. Днес един от най-сериозните проблеми на българската демокрация сте вие”, допълни Кутев.

Сблъсъкът "премиер-президент" скара депутатите в НС

Валери Симеонов контрира с изявление, че срещу него се води „мащабна битка”. А неин вдъхновител бил обвиняемия Васил Божков. Хазартът на Васил Божков винаги е бил под чадъра на БСП. Кой не го подкрепи, уважаеми колеги? БСП и ДПС. Кадри на БСП, народни представители на БСП винаги са били на хранилка на г-н Божков”, заяви лидерът на НФСБ.

А по повод изявлението, че заплашва журналисти, които по думите му цитирам: трябвало да бъдат привикани от прокуратурата, Симеонов отговори: „Това, за което говореше г-н Кутев, няма нищо общо с моето изказване и не отговаря на истината по никакъв начин. Какво посегателство над демокрацията да използваш думата "прокуратурата да привика", та тя не привиква ли. Когато получиш призовка трябва да се явиш и да дадеш обяснения. Защо след като си узнал за престъпни действия от лицето Васил Божков, 45 дни мълчиш и не изнасяш тази информация”, допълни Симеонов.

Гешев: Записът с Радев е от разследване на фирма, доставчик на армията

Лидерът на НФБС не уточнидали има конкретни доказателства за корупция на журналисти и обясни, че това било работа на компетентните органи.