Пренасочен е и втори медик, който да отговаря на притеснените граждани

Спряното производство в Китай дава сериозно отражение и върху много български фирми. Паниката, свързана с коронавируса у нас, става все по-голяма въпреки, че към момента няма данни за заразени на нашата територия.

За да отговарят на всички въпроси, здравните власти разкриха специален информационен телефон, на който може да се получи информация, свързана със заболяването.

ВМА: Завърналите се от Китай студенти нямат коронавирус

Към момента 21 души вече са изследвани за коронавирус в България. Пробите на всички са отрицателни. Междувременно от Европейската агенция за контрол на заразните заболявания заявиха, че рискът за разпространение на вируса в Европа е нисък. Въпреки това, паниката в България се оказва голяма. Само за седмица над 800 души са поискали да се информират за коронавирус на специално разкрития телефон.

Колко близо е коронавирусът до България и как да се предпазим?

За седмица, откакто е отворен, информационният телефон за въпроси, свързани с коронавируса не спира да звъни. Спешно е пренасочен и втори медик, който да отговаря на притеснените граждани: „Здравейте! Няма проблем да получите пратките си. Отговарям веднага!”.

Това е най-честият отговор, който дава д-р Кайрякова  през последната седмица, откакто отговаря на различни запитвания на граждани, свързани с коронавируса. И пояснява – животът на този щам във външна среда  е не повече от 2 часа.

„Има обаждания – мога ли да си купя китайски чай? Мога ли да пия някакво лекарство, което съдържа елемент от Китай? Купих си маски, след това видях, че са произведени в Китай!”, разказа директорът на дирекция „Надзор на заразните болести”, РЗИ-София д-р Божидарка Кайрякова.

Страните, които са засегнати от коронавируса

За да успокои хората лекарката отговаря на всички, независимо колко странни й се струват въпросите. Вече е научила и всички митове, свързани с вируса, затова не пропуска да каже, че чесънът не предпазва от заболяването. Обикновената противогрипна ваксина не носи имунитет, а маските предпазват, но само за няколко часа. Междувременно всички инфекциозни заведения в страната са в готовност да приемат заразени.

„В страната има около 260 легла, които могат да създадат пълна изолация”, посочи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

За шест дни строят фабрика за медицински маски в Пекин

Част от леглата са заети, но към момента няма данни за заразени.  Днес е изписан и украинският гражданин, настанен в старозагорска болница със съмнения за коронавирус. Пробата му е отрицателна. Двете жени, които бяха под карантина във Военно-медицинска академия, след като се завърнаха от китайския град Ухан, от днес също са си вкъщи.

На страницата на здравното министерство всеки ден се качва актуалната информация, свързана с коронавирус. Там може да се види и кои са рисковите дестинации.

Над 40 американци на круизния кораб край Япония са заразени с коронавируса

Страните, които са засегнати от коронавируса

Си Цзинпин е знаел за епидемията от коронавируса още в първите дни

Първа жертва на коронавируса в Европа