Правосъдният министър поиска съдията да бъде освободен от длъжност в Специализирания наказателен съд

Започва дисциплинарно дело срещу обявения от САЩ за корумпиран съдия Андон Миталов. Решението взе съдийската колегия на Висшия съдебен съвет със 7 на 4 гласа. Предложението Миталов да бъде наказан е на министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

Оповестиха името на българина със забрана да пътува в САЩ

Искането на министъра на правосъдието съдия Миталов да бъде уволнен е заради нарушения по делото за пускането обвинения в шпионаж Николай Малинов в Москва.

„В рамките на едно дисциплинарно производство съм представил аргументи, без да се касае за неговата оценка по вътрешно убеждение”, заяви Данаил Кирилов.

ЕКСКЛУЗИВНО ПРЕД NOVA: Първи коментар на съдията със забрана за пътуване в САЩ

Повече от три часа отне на съдебните кадровици да решат дали да образуват дисциплинарка срещу съдията. По време на дебатите във ВСС било получено писмо от Антикорупционната комисия. В него Сотир Цацаров отговаря, че законът забранява разгласяването на факти и данни по сигнали. Накрая кадровиците се разделиха, но имаше мнозинство.

„Към този момент няма информация нито от американското посолство, нито от КПКОНПИ, нито от прокуратурата, но това не е пречка дисциплинарния състав в хода на производството да събира”, заяви Боян Магдалинчев, представляващ ВСС.

„Гласувалите „против” бяха на обратното становище. Те считат, че предложението трябва да е обосновано от достатъчно данни, доколкото това представлява репресия срещу магистрата”, заяви Цветинка Пашкунова, говорител на Съдийската колегия на ВСС.

СЛЕД ЗАБРАНАТА НА САЩ: Миталов излезе в болничен, Съдийската колегия се събра извънредно (ОБЗОР)

А председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов стигна по-далеч.

„С това действие на министъра на правосъдието в съдебната власт се настани политиката, а в съдебната власт няма място за политика, още повече за геополитика”, заяви Лозан Панов.

„Нищо политическо няма в това Съдийската колегия да образува дисциплинарно производство. Целта на такива изявления е да въведат политиката в един конкретен казус за дисциплинарни отговорност”, заяви Данаил Кирилов.

Предстои трима членове да Висшия съдебен съвет да разгледат казуса на Миталов и да преценят дали да го накажат. През това време магистратът си остава на работа в специализирания съд.