„Тестът за новия вирус е безплатен, ако е назначен от лекар”, поясни д-р Гергана Николова

„Всички хора, които се прибират от зоните, в които коронавирусът е разпространен, трябва да спазват 14-дневен карантинен срок. Задължително ще им бъде издаден болничен за карантина”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС.

Нов случай на коронавирус в Испания

По думите й дори да нямаме симпотми трябва да се отделим от останалите живеещи в дома, ако сме пътували в опасни райони. „Желателно е да се дезинфекцират дръжки на врати, да се носят маски. Ако температурата ни се повиши, веднага трябва да се обадим на личния ни лекар. Подчертавам да се обадим. Не бива да ползваме обществен транспорт, защото това може да бъде твърде опасно за околните”, категорична е Николова.

МЕРКИ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА: Учение на летището ще тренира готовността на институциите

Тя допълни, че вирусът ще удари най-вече хората със слаба имунна система. „Затова е хубаво е да пием лекарство, което повишава имунната защита. До момента няма специфично средство, което да се бори с коронавируса”, каза още лекарят. 

Спешни мерки срещу коронавируса и у нас (ОБЗОР)

Д-р Гергана Николова поясни и кои са лечебните заведения, в които ще се правят изследвания за COVID-19.  „Такива проби ще се взимат в Инфекциозните отделения на Военна болница, на Медицинска академия и в „Пирогов”. Ако тестът е назначен от лекар, то той ще бъзе безплатен за пациента. В понеделник десетки хора, които са се прибрали от Милано, не са спазили карантинния срок и са обикаляли болниците, за да си направят тест. Абсолютно безсмислено е да се прави проба, ако нямаме дадени симптоми. Резултатите в този случай ще са отрицателни, дори да сме носител на коронавирус”, каза още тя. 

РЗИ - Сливен постави под карантина завърнали се от Китай жители на града

Стана ясно, че термометрите у нас са почти изчерпани в аптеките. „По складовете вече има недостиг. Маските постепенно също изчезват. Количеството, което доставяме, не е достатъчно. Очакваме пратка от 250 кутии за цяла София, които обаче няма да стигнат. Те могат да бъдат продадени за един ден”, каза Николай Костов от Българския фармацевтичен съюз. Николова пък поясни, че маските трябва да се сменят на час и половина.

Д-р Кунчев: Няма българи, завърнали се от области с коронавирус в Италия

Българка в Италия: Страхът от коронавируса е огромен, улиците са безлюдни

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК

Повече гледайте във видеото