Това е най-големият спад в състоянието им откакто съществува индекса Bloomberg Billionaires

500-те най-богати хора в света загубиха общо 139 милиарда долара в понеделник, когато пазарите се сринаха заради опасенията, че коронавирусът ще подтисне световната икономика. Това е най-големият спад на богатството на Топ 500, откакто индексът на Bloomberg Billionaires е започнал да проследява данните през октомври 2016 г., съобщава Economic.bg.

Джеф Безос спечели 13 милиарда долара за 15 минути

Американските индекси S&P 500 и Dow Jones Industrial Average отчетоха спадове от по над 3% за деня, най-големите за повече от две години.

Бернар Арно, председател на производителя на луксозни стоки LVMH, и основателят на Amazon.com Inc. Джеф Безос оглавиха загубите, като всеки от тях е загубил повече от 4,8 милиарда долара. 

Амансио Ортега, собственик на Inditex SA, е загубил 4 милиарда долара. 

Богатството на всички останали в Топ 10 на най-богатите в света е намаляло с по поне 2,3 милиарда долара. Марк Зукърбърг е загубил 3,48 млрд. долара.

Трима души са приети в болница в Пловдив след престой в Италия

Китай, откъдето произхожда вирусът, представлява 40% от световния пазар на луксозни стоки. Базираната в Париж LVMH увеличи своя дял в Азия, без Япония, до 30% миналата година от 15% през 2002 г.

Спадът на пазара удари особено силно акциите на операторите на круизни линии, като Carnival Corp., Royal Caribbean Cruises Ltd. и Norwegian Cruise Line Holdings Ltd., които отчетоха загуби от около 9%.

Нетното състояние на председателя на Carnival  Мики Арисън падна с 406 милиона долара до 10,6 милиарда долара. Стотици хора, които са били на кораба Diamond Princess на Carnival в Япония, отчетоха положителни тестове за вируса.

Какво предприемат властите у нас срещу разпространението на коронавируса?

Спешни мерки срещу коронавируса и у нас (ОБЗОР)