Тя е задържана за 72 часа

Повдигнато е обвинение за безстопанственост на директорката на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район”, която беше отведена с белезници от работното й място в понеделника. Цветелина Кънева е задържана за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Това съобщи на брифинг окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Отведоха с белезници шефа на Басейнова дирекция-Пловдив (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ще се преценява дали да бъде внесено искане в Окръжния съд в Пловдив за постоянно задържане под стража.

Румен Попов обясни и в какво прокуратурата обвинява Цветелина Кънева. „През декември 2018 г., Басейнова дирекция-Пловдив установява, че има незаконен сондаж и водочерпане на територията на „Захарен завод”-Пловдив. Издават се 2 наказателни постановления от по 2 000 лева, които веднага се заплащат. Оттам насетне не се предприемат каквито и да е мерки, за да се преустанови това водочерпане”, заяви Румен Попов.

„„Захарен завод”-Пловдив черпи вода само от този източник, който е незаконен. Иначе казано цялото производство е от незаконен сондаж и това е било дълги години. През 2018 г. обаче директорът на Басейнова дирекция е узнала и е издала наказателните постановления”, обясни Попов.

По думите му оттам нататък е трябвало да бъде ликвидиран този сондаж, което не е направено. „Захарен завод” е продължил да ползва вода от сондажа и така щетите за държавата, според обвинението, са за 60 000 лева.

По думите на Попов поне 40 обекта последните 2 години са черпили вода от незаконни източници.

„Разследването тепърва ще бъде разширено”, каза Попов.