Здравните власти препоръчват същата мярка да бъде взета в още три области

Нова грипна вълна от т.нар. вирус тип „Б” се задава в страната. Болни има в областите София, Варна, Бургас, Пловдив, Разград, Сливен, Ямбол и Стара Загора. Заради увеличената заболеваемост на някои места в страната ще бъдат обявени грипни епидемии и ваканции.

От утре, 3 март, се обявява грипна епидемия на територията на област Бургас и на община Варна. Освен в тези градове, и в Шумен, Перник и в Благоевград властите препоръчаха да бъде обявена грипна ваканция.

1464 училища в страната остават затворени заради грипната епидемия

Заради повишена заболеваемост в региона на Варна учениците отново излизат във ваканция, която ще продължи до края на седмицата, реши днес Комисията за борба с грипа и острите респираторни заболявания към РЗИ-Варна. По данни на инспекцията най-засегнати от новата вълна са младите хора до 29-годишна възраст.

До края на седмицата се преустановяват също женските и детски консултации, имунизациите и свижданията в болниците.

Ако ситуацията се подобри, учениците ще се върнат в класните стаи на 9 март. Решението за тази стъпка ще бъде взето на 6 март, когато комисията отново ще проведе заседание.

Учениците от Перник излизат в грипна ваканция

Нова грипна епидемия е обявена в Бургаска област. Учениците излизат в грипна ваканция от 4 до 6 март, включително. Те трябва да се върнат в класните стаи на 9 март. Това съобщиха здравни специалисти след заседание днес на Областния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания.

Директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в града д-р Георги Паздеров информира, че в началото на миналата седмица е отчетен висок брой отсъстващи ученици. Той уточни, че в средата на миналата седмица броят на установените от инспекцията случаи е достигнал до 350 на 10 000, като за последните седем дни заболелите вече са били 469 - с 19 повече от максималния брой, който задължава здравните власти да обявят грипна епидемия.

Д-р Паздеров обясни още, че за разлика от преминалата първа грипна вълна, този път грипът засяга най-често деца във възрастовата група от 5 до 14 години. Детските градини и яслите ще работят при засилен здравен филтър.

Поради повишаване заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания, на регионалните управления на образованието в областите Шумен, Бургас и Перник, както и в общините Варна и Благоевград, е препоръчано преустановяване на учебните занятия във всички училища от 4 до 6 март, включително.