През последните 10 години учените са открили много доказателства, че някои животни притежават такива интелектуални способности

Новозеландски учени откриха, че папагалите са в състояние да оценят шансовете си за постигане на успех и гъвкаво да променят стратегията си на поведение. Учените стигнаха до това заключение, като наблюдаваха как няколко птици играят своеобразна „лотария“, според статия, публикувана в списанието Nature Communications, цитирана от агенция "Фокус".

Какво сънуват котките?

"Откритието, че тези птици могат да използват основите на статистиката, е особено интересно в контекста на факта, че мозъкът на папагалите е много по-малък в проценти от хората и има напълно различна структура", пишат неврофизиолозите. Както отбелязват, това предполага, че способността да се мисли по този начин не изисква многослойна мозъчна кора, както се смяташе по-рано.

Котка със свиреп вид стана звезда в интернет (ВИДЕО+СНИМКИ)

През последните 10 години учените са открили много доказателства, че много животни притежават такива интелектуални способности, които преди са били приписвани само на хората. Например, новокаледонските врани са в състояние да правят и използват инструменти, предварително оценявайки тяхната ефективност. Шимпанзетата са в състояние да преценят ситуацията, в която са техните близки, и да им предадат полезни инструменти, а гълъбите притежават рудиментарни аритметични умения.

Търсят дом за най-злата котка на света (СНИМКА)

Подобни „напреднали“ интелектуални умения са открити у папагалите. Например натуралисти от Йоркския университет откриха, че папагалите в Мадагаскар, които живееха в един от природните паркове, са се научили как да използват камъчета за смилане на черупки от мекотели и започнаха да учат нови обитатели на уменията си. Преди година учените доказаха, че папагалите какаду наистина знаят как да "усещат" музиката и да танцуват на нея.