Гърция използва сълзотворен газ спрямо бежанците

Анкара осъди насилието на гръцките военни спрямо мигрантите, предаде БГНЕС.

 „Гърция, която спря да разглежда молби за предоставяне на временно убежище и използваща сълзотворен газ спрямо мигрантите, не може да говори за морал“, написа в Twitter  Фахретин Алтън, ръководител на управлението за връзки с обществеността към администрацията на турския президент. Те се отнасят жестоко с тях, а след това прехвърлят вината на Турция, добави Алтън.

Турция спаси мигранти от лодки край бреговете на Егейско море

„Става дума за продължаващи с години двойни стандарти и двуличия, с които вече сме свикнали. Разбираемо е, че Европейският съюз се опитва да помогне на Гърция, за да предотврати мигрантски поток към Европа“, отбеляза Алтън.

Според него именно така през последните 9 години Европа се е опитвала да осигури безопасността си. Алтън смята, че е време Европа и международната общност да вземат мерки, за да сложат край на трагедията в Сирия и да спрат Башар Асад. Той отбеляза, че всички инициативи на международната общност трябва да бъдат насочени в подкрепа на Сирия, а не на Гърция.

ЕК отпуска 700 милиона евро на Гърция за справяне с потоците от бежанци

Турция е трябвало да промени своята миграционна политика, използвайки всичките си ресурси не за да спира мигрантски поток в Европа, а за да окаже помощ на мигрантите и бежанците в зоната на Идлиб.

„Турция използва своите икономически и военни ресурси единствено за тази цел. А ЕС все още е загрижен за мигрантски поток в Европа“, подчерта представителят на президентската администрация. 

МИГРАНТСКАТА КРИЗА: Хиляди чакат да преминат гръцката граница (ОБЗОР)