Премиерът Борисов е на вечеря с Ердоган заради мигрантската вълна

Хиляди мигранти остават на границата между Турция и Гърция. Властите използваха сълзотворен газ и шокови гранати в опит бежанците да бъдат спрени. Атина обвини Анкара в трафик на мигранти.

Българският премиер замина на спешна среща с турския президент в опит да се намери дипломатическо решение на кризата. А „Фронтекс” предупреди, че овладяването на огромната вълна от хора ще бъде трудно, дори турските власти отново да спрат мигрантите.

На пътя между Гърция и Турция през целия ден идват мигранти. Част от тях биват връщани, някои успяват да преминат.  През цялото поле се изграждат огради, за да не може границата да не бъде прекосена. За да стигнат до границата, мигрантите минават през р. Марица. Прекарват нощта на открито, на студено и мокро. Заради надеждата, дадена им от Турция, че няма да ги спира да стигнат до мечтата си - Европа.

Борисов: Конфликт между Гърция и Турция може да е голяма бомба (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Обещаха ни, дадоха ни надежда, че границите са отворени за тези от нас, които искат да си отидат. Границата с Гърция е дълга и мислехме, че поне 2 000 души ще минат. Мислехме, че ще е като през 2015 г.”, обясни Дита, мигрант от Сирия. 

Но границите остават затворени, а гръцката полиция не пуска никого.

„Гръцката полиция ме изгони тази нощ, взеха ми телефона, парите. Не знам къде да ида. Сега нямам нито пари, нито телефон, да се обадя на семейството си, което е тук, в Турция”, обясни Наим, мигрант от Афганистан.  

През 2016-та година Европа и Турция сключиха финансова сделка за мигрантите. Анкара получи средства, за да приютява 3,5 милиона бежанци. С продължаващите бомбардировки в сирийската провинция Идлиб, броят им расте главоломно, а Турция се задъхва от грижите по тях.

„От три дни сме тръгнали. Вървяхме дълго, прекосихме реки. Виждате в каква ситуация сме. Не сме яли нищо. Много сме уморени, дори нямам сили да говоря. Опитваме се да стигнем до Гърция, защото ни казаха, че границата е отворена”, казва Джамал.

Борисов към Макрон: Турция трябва да се подпомогне, за да се грижи за бежанците

Напрежението ескалира и на гръцкия остров Лесбос, където само за няколко часа от турския бряг с лодки пристигнаха 500 мигранти. Местните жители скандираха "махайте се" и "вървете си".

„Хората се бесни, крещят, псуват. Уморени са да виждат тези мигранти тук. Хората просто са уморени от това”, разказва Кастанес, собственик на таверна.

Повече от 200 души са били арестувани при опит да влязат в Гърция от Турция, а гръцката полиция използва сълзотворен газ през границата, за да разпръсне мигрантите, които хвърляха камъни по полицията. 

На мястото, където мигрантите биват спирани, търговията процъфтява. Продават се храни и напитки, на място има и търговци на юргани. На границата с България няма мигранти.

СРЕЩА В АНКАРА: Какво ще се разберат Борисов и Ердоган?

"Конфликтът между Гърция и Турция може да е голяма бомба в бъдеще". Това предупреди премиерът Бойко Борисов минути преди да отлети за Анкара за вечеря с турския президент Ердоган. Българскят министър- председател е единственият европейски лидер, който ще се срещне с Ердоган заради мигрантската криза. А в следващите дни е възможно България да е домакин на обща среща между Турция и Европейския съюз.

"Казах им: "Свършено е. Приключи. Вратите вече са отворени. Сега ще трябва да поемете своя дял от тежестта". Тези думи са на турския президент Реждеп Ердоган, произнесени тази сутрин по адрес на европейските лидери. Часове по-късно премиерът Бойко Борисов замина за Анкара с надеждата да бъде намерен изход от тежката ситуация. И разкритикува съседите от Гърция.

„Мисля, че е голяма грешка да се изкарва армия срещу тези хора – решението е изнесен център за сигурност, за който ние да плащаме, извън територията на Европейския съюз. Веднага да ги приберат тези дечица на топло, да ги нахранят, това е хуманността”, смята Борисов.

Каракачанов: Ситуацията на гръцката граница е изключително тежка (ВИДЕО)

Военният министър също следи ситуацията.

„Виждате грозни сцени. Част от нелегалните емигранти, хвърлят предмети, димки газови бомби също срещу гръцките органи на властта. Гледах в Youtube неща, които са буквално отвратителни. Как си нагряваш детето на огъня да започне да плаче и отиваш пред журналистите да те снимат. И Гърция е в правото си да се защитава”, заяви Каракачанов.

А Гърция спира за един месец да приема молби за убежище за хора, които са влезли незаконно в страната. И реагира остро на действията на Турция.

Председателят на Европейската комисия изрази съчувствие към Турция за конфликта в Сирия, но подчерта.

„Признавам, че Турция е в трудна ситуация по отношение на бежанците и мигрантите. Но това, което виждаме в момента не може да бъде отговора или решението”, смята Урсула фон дер Лайен.

Меркел: Политиката на Ердоган е неприемлива

Борисов е  в непрестанна връзка с европейските лидери, които чакат новини от София след срещата в Анкара. Тази сутрин той е провел разговор с френския президент Еманюел Макрон. Президентът Румен Радев призова за оперативен план за решаване на миграционния натиск в телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. А в Европа чакат развръзката от вечерята между Ердоган и Борисов преди срещата, която турският президент ще има с руския държавен глава Владимир Путин.

В момента българските бежански центрове са полупразни. В тях има достатъчно места, ако се стигне до нова мигрантска криза, обявиха властите. Най-големият център се намира в Харманли.

Никой от настанените в центъра в Харманли не говори за новата мигрантска криза в Турция. Нямали връзка с хората там.

Хиляди мигранти остават на границата на Гърция и Турция

За разлика от преди години центърът в Харманли е почти празен. За да стигнат до тук, бежанците първо минават през проверки на службите. От началото на годината 128 души са поискали бежански статут, а от началото на новата криза в петък досега задържани на българо-турската граница няма.

Средно на денонощие има по два неуспешни опита за нелегално влизане в страната на малки групи. Задържани в последните дни няма.

Репортери: Добромир Николов, Лора Инджова, Димитър Иванов.