Урсула фон дер Лайен ще посети гръцко-турската граница, съобщават германски медии

Канцлерът на Германия Ангела Меркел разкритикува политиката на Турция по отношение на мигрантите. Тя заяви, че разбира предизвикателството, пред което е изправена Турция по отношение на ситуацията в Идлиб и че президентът Ердоган очаква повече помощ от Европа. Това недоволство, обаче, не трябва да бъде за сметка на бежанците – хората са доведени до ситуация, при която са принудени да отидат на границата, където на практика попадат в задънена улица. Това е абсолютно неприемливо, категорична е Меркел, цитирана от БГНЕС.

Каракачанов: Ситуацията на гръцката граница е изключително тежка

Германските медии съобщават, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще посети гръцко-турската граница и  настоява за изпълнение на споразумението за бежанците с Европейския съюз. В свое изявление в Брюксел тя подчерта, че пропускането на хора през границите не може да бъде отговор на ситуацията в потъналата в гражданска война Сирия.

Може ли да стихне напрежението по границата между Гърция и Турция?

Във връзка с изострената ситуация на турско-гръцката граница, Партията на зелените и Лявата партия в Германия призоваха страната незабавно да приеме повече мигранти. От Алтернатива за Германия пък се обявиха за затваряне на националните граници. 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си