Темата коментира Даниел Стефанов

„Споразумението между Ес и Турция е една декларация, която периодично беше подсилвана от едната или от другата страна. В момента, виждаме нещо, което е крайност, но не е неочаквано. Мисля, че ако ЕС реагира по начина, по който Ердоган очаква, това споразумение ще продължи да съществува”,  смята координаторът на Европейския съвет за външна политика Даниел Стефанов.

Председателите на институциите на ЕС ще посетят гръцко-турската граница

Той коментира в ефира на „Плюс- Минус. Коментарът след новините”ситуацията по границата между Гърция и Турция и политиката на двете страни, както и отношението на България по въпроса.

„Ако ЕС прекрати финансовите транзакции, това ще подтикне Ердоган да вкара всички ресурси, за да придвижи голямо количество търсещи убежище хора, най-вече към Гърция. Защото това споразумение обхваща островите и Гърция. България е обект на друга политика”, обясни Стефанов.

Засилени проверки по границата с Турция

„Тук боравим с неправилното понятие – търсещ убежище. До момента, в който тези хора не достигнат сигурна територия, каквато е България, и не подадат искане за убежище, те не могат да бъдат наричани бежанци. Какъв е техният статут се установява в течение на проверката, която следва след искането им за убежище”, каза още той.

„България според мен пропусна момента, в който трябваше да настоява за единна европейска политика по убежището. Имаше такива предложения, но поради съпротивлението на Орбан такава политика няма. За съжаление сме в ситуация, в която ще търсим авариен изход”, смята Стефанов.