Страната пусна мигрантите към Европа

Засилени проверки на всички превозни средства по границата с Турция. Напрежението последните три дни се засили, след като Анкара обяви, че ще пропуска бежанци към Европа.

Обстановката на граничен пункт „Капитан Андреево” към момента е спокойна. Хиляди мигранти обаче са на границата между Турция и Гърция в района на Одрин. Някои от тях успяха да минат през „зелена граница” и с лодки по река Марица. А край гръцките острови мигранти с лодки се опитват да стигнат до територията на страната.

Хиляди мигранти остават на границата на Гърция и Турция

„Полицията в Гърция ме върна. Взеха ми телефона и парите. Не знам къде да отида сега. Даже няма как да се обадя на роднините си. Да им кажа че съм в Турция”, сподели един мъжете.

"Обещаха ни, че границата ще е отворена. Помислихме, че ще се минава, както се минаваше през 2015-та година. Мислехме, че след като границата е дълга, ще има откъде да се прекоси. Животът тук, в Турция, е много тежък", каза друг от мигрантите.

Гърция с мерки за спиране на мигрантите

На границата беше и главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той обясни, че продължава меренето на температурата на всеки един, който иска да влезе в страната. „Огромна част от тези бежанци са пребиващи в Турция, и то от доста време. Турция, Сърбия и България са единствените страни на Балканите,  които все още нямат регистриран случай. Нямаме информация да има случаи на коронавирус сред тази маса от 3,5 милиона бежанци”, обясни д-р Кунчев.

В последните три дни на ГКПП „Капитан Андреево” са установени 17 души с повишена телесна температура. Те са поставени под домашна карантина.

Жители на остров Лесбос запалиха приемен център за мигранти

Репортер: Димитър Иванов