Премиерът заминава на приятелска вечеря с Ердоган, за да обсъдят мигрантската криза

„Нека си разделим нещата на няколко групи. Години наред с Гърция водим балансирана политика. В Александропулис разговаряхме в детайли за ситуацията в региона. Знаете, че имаме прекрасни отношения и с Турция и Еродоган”, заяви премиерът Бойко Борисов преди заминаването му за Анкара.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Там той ще проведе вечеря с турския президент Реджеп Таийп Ердоган. Основната тема е засиленият мигрантски поток. Заедно с премиера е министърът на вътрешните работи Младен Маринов и  депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов.

 

„В един момент конфликтът между нашите съседи е на лице. Вижда ви се лесно, но никак не е лесно. Всички разговори, които съм провел последните дни, са по искане на моите колеги. Конфликтът в близост до нас влияе. Ние имаме нула миграция. Такива конфликти са голяма бомба за бъдещето – те влияят върху бизнеса, икономиката. Когато имаме и този щам на грипа и коронавируса, този конфликт може да бъде и опасен”, добави той.

Борисов към Макрон: Турция трябва да се подпомогне, за да се грижи за бежанците

 

Премиерът обяви, че утре сутрин ще съобщи хубава и голяма новина, свързана с отношенията между България и Турция.

"Ние не сме посредници, ние сме държава, кояот може да бъде засегната. Всички ми се обадиха. Някои по два пъти. трябва да проведа 14 телефонни разговора, преди да излетя обратно от Анкара. Макрон ми звъня дори преди да тръгна. Каза ми: "Вярваме ти, подкрепяме те", разкри Борисов.

 

Борисов на среща с Ердоган за мигрантската криза

"Само на нас ни се даде да организираме среща ЕС - Турция. Ще поискаме да продължим приятелските, добри междусъседски отношения. Не, че са заплашени. Но в Азия имат други порядки. Два милиона маски от Холандия сме договорили, трябва да пътуват. Аз нито отменям, нито давам акъл. Мисля, че постъпихме правилно като се вслушахме в експертите", обясни премиерът.

 

Пристигнах в Анкара, където ще проведа работна вечеря с президента на Турция Recep Tayyip Erdoğan. С него ще обсъдим...

Публикувахте от Бойко Борисов в Понеделник, 2 март 2020 г.

Борисов заяви още, че с Каракачанов и Валери Симеонов имат прекрасни отношения.

В Анкара премиерът Борисов беше посрещнат от валията на турската столица Васип Шахин. След това министър-председателят пристигна в двореца „Бештепе“ в Анкара за срещата с президента  Ердоган. Той бе посрещнат от вицепрезидента на страната Фуат Октай.