Това обяви председателят на комисията Урсула фон дер Лайен

Европейската комисия ще отпусне на Гърция 700 милиона евро за справяне с потоците от сирийски бежанци, които се стремят да влязат в Европа през Турция. Това обяви днес председателят на комисията Урсула фон дер Лайен на съвместна пресконференция в Гърция с министър-председателя на тази страна, ръководителя на Европейския съвет и председателя на Европейския парламент, предаде БТА.

Преди това върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди призова държавите от ЕС да осигурят по-голяма помощ за Гърция, изправена пред нова вълна мигранти от Сирия и други части на Близкия изток. "Гърция е членка на ЕС, така че главният й източник на подкрепа са европейските ресурси. Тя има нужда от още. Това е много ясно", добави той.

Същевременно комисарят похвали Турция, която приютява около 3,7 милиона сирийски бежанци, като каза, че тя е "много добра" в осигуряването на подслон за тях. 

А Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс се съгласи да разшири помощта си за опазване на границите на Гърция, като осигури подкрепа на сухопътната й граница с Турция, заяви говорител на организацията. Вчера оттам съобщиха, че ще предприеме бърза гранична намеса, за да съдейства на  южната ни съседка по морската й граница в Егейско море. По-късно Атина поиска помощ и по източната си сухопътна граница.

"Фронтекс "напълно подкрепя Гърция в разрешаването на сегашната ситуация по външните граници към Турция" и е готова да окаже подкрепа "в други оперативни райони или вид помощ в рамките на мандата на Фронтекс", заявиха от  агенцията.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова Турция да спазва споразумението с ЕС от 2016 г., с което тя се съгласи да възпира мигрантските потоци към Европа в замяна на помощ в размер на няколко милиарда евро, предаде Ройтерс. Той заяви, че е важно за Европа да защити своите граници. ЕС иска от Турция пълно спазване на споразумението за затваряне на границите за мигранти, а Брюксел от своя страна ще изпълни до край своята част от сделката, е посочил председателят на Европейския съвет, цитиран от ТАСС.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че мигрантската криза, възникнала на гръцко-турската граница, представлява асиметрична заплаха за границите на Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Мицотакис изрази надежда, че кризата ще послужи като сигнал за събуждане на Европа да поеме своите отговорности. Той заяви, че дълг на Европа е да помогне на Гърция и тя ще го направи.

Според него Турция се е превърнала в официален трафик на мигранти.

По думите на Мицотакис обаче заплахите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган са се провалили.