Какъв ще е ефектът от намалението върху крайните потребители?

Ще ни връщат ли пари за надплатени сметки заради новата, по-ниска цена на природния газ? Във вторник стана ясно, че синьото гориво ще поевтинее дори със задна дата.

Подписаното споразумение между „Газпром” и „Булгаргаз” е за 40% по-евтин газ от 1 април. И тук идва тънкият момент - промяната трябва да влезе в сила със задна дата - от 5 август 2019 година. Тоест 8 месеца назад.

С 40% ПО-ЕВТИН ГАЗ: Кога и как ще се отрази на сметките ни?

От министерството на енергетиката говорят за идеалния вариант - руската „Газпром” връща, по груби изчисления, 150 милиона лева на „Булгаргаз”. Нашата компания пък връща надплатените суми за 8 месеца назад на преките си клиенти, като топлофикациите например. В този вариант потребителите би трябвало да получат пари от топлофикациите за надплатените сметки. Това обаче ще се случи трудно, смятат експерти. Преди това е нужна промяна в Закона за енергетиката.

Какво означава намалението за потребителите и какви са вариантите да ни върнат парите?

„Гражданите не бива да смятат, че автоматично 40% ще бъде по-ниска сметката им за парно. КЕВР, на базата на всички отчетни документи, ще направи цена за всеки един месец. На базата на тази цена ще бъдат съответно определени и сумите, които трябва да бъдат върнати от „Булгаргаз” на „Топлофикация – София” и на всички останали топлофикационни дружества и клиенти на „Булгаргаз””, обясни енергийният министър Теменужка Петкова.

Цената на руския газ за България пада с 40%

За да се връщат пари назад по веригата, Законът за енергетиката трябва да бъде променен, твърдят енергийни експерти. Трябва да минат и регулаторни процедури за всеки един месец от предходните осем.

„Това е една ситуация, в която ние изпадаме за първи път. Така че това, което трябва да знаят българските граждани, е, че по отношение на цената на топлинната енергия, това е цена, която се определя от регулатора”, обясни Петкова.

Енергийният регулатор засега не дава информация как намалението ще стигне до хората. Междувременно, експертите припомнят, че „Топлофикация-София” например е най-големият длъжник на „Булгаргаз”. Така газовото дружество може просто да си прихване тези пари от задълженията на „Топлофикация”.

Теменужка Петкова: Цената на природния газ ще се определя всеки месец

„Най-вероятно „Булгаргаз” ще си прихване целия дълг от тези по-ниски разходи за газ”, обясни Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум.

Така до абонатите пари в брой няма да стигнат, но могат да бъдат обезщетени по друг начин.

„Най-реалистичният вариант е да бъдат прихванати тези, да кажем надвзети суми, от бъдещи плащания на същите потребители”, обясни Хиновски.

Компенсация би трябвало да получат и тези, чиито домове са газифицирани.

Но какво ще се случи с всички по-скъпи стоки, за които сме плащали през тези 8 месеца?

„Всички други потребители, които са плащали за изделия, например за по-скъп хляб, според мен е абсурд да се обезщетят, тъй като те също минават през правни процедури. Те трябва да предявят иск към този, от когото са купили някаква стока. Той трябва респективно да подаде иск срещу продавача на газ. Не е реалистично да се мисли това”, обясни Иван Хиновски.