Сред тях беше и мъж, пристигнал от Милано

Напрежение пред болницата в Плевен. Припомняме, че в неделя лечебното заведение беше поставено под карантина заради положителните проби за COVID-19 в града. 

СЛЕД ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ ПРОБИ ЗА COVID-19: Каква е актуалната ситуация в Плевен?

Пациенти се оплакват, че не могат да влязат в болницата за преглед и важни процедури. Някои от тях са принудени да прекъснат дори химиотерапиите си.

„Не можем да влезем, не ни пускат. Аз съм на химиотерапия. Мога да изчакам максимум два дни, не повече”, обясни пациентка с левкемия.

Опашки, уговорки и десетки върнати пациенти, част от които се оказаха онкоболни. Така започна работният ден в плевенската Университетска болница. Заради карантината в отделенията се допускат единствено спешни пациенти.

„Тези пациенти, които са спешни, няма как да бъдат върнати”, посочи директорът на УМБАЛ „Георги Странски”- Плевен доц. д-р Цветан Луканов.

COVID-19 В ПЛЕВЕН: Рисков контингент от работници е под наблюдение

След кратък инструктаж към охраната, ситуацията остана същата – с разликата, че се струпаха още повече болни. От болницата пък обясниха, че действат по устав.

„Няма да бъде върнат нито един човек неправилно”, посочи старшата сестра Надя Димитрова.

Сред болните дойде и мъж, който вчера се е върнал от Милано – без маска, но със самолетен билет за доказателство. След като се смеси с тълпата той бе препратен към Спешното отделение на болницата.

„Идвам от Милано, нося си и билета. Искам да се прегледам доброволно. Пътувах с автобус. Моето семейство се страхува”, каза мъжът.

Какво е състоянието на единия мъж от Плевен, дал положителни проби за коронавирус? (ВИДЕО)

Други обаче нямаха този късмет и бяха препратени към личните си лекари, откъдето пак ги връщаха към болницата. Създалото се напрежение накара ръководителят на местните лекари да дойде на място.

„Ситуацията не е обичайна и хората не знаят как да действат. Затова помагаме”, каза председателят на Сдружението на личните лекари в Плевен д-р Димитър Цветков.

При чакащите слезе и директорът на болницата, който увери, че е изготвен списък, който да улесни пациентите. Той съобщи, че върнати онкоболни няма да има.