Темата коментира кметът на града Георг Спартански

Състоянието на двамата пациенти, заразени с COVID-19 в Плевен, е стабилно. Те обаче остават под карантина в Университетската болница в града. Тази сутрин няколко души, дошли да потърсят медицинска помощ, бяха върнати от лечебното заведение.

„Аз искам да си взема лекарства от хематологията, но бях върната. Нямам достатъчно, ще се наложи да ги спра, какво друго да направя”, каза пациентка.

COVID-19 В ПЛЕВЕН: Рисков контингент от работници е под наблюдение

Кметът на Плевен Георг Спартански коментира актуалната ситуация в града и мерките, които са предприети за ограничаване на заразата. „Спрели сме приема в детските градини и в яслите. Осигурили сме режим на работа в кризисни условия на звената на общинската администрация, особено на изнесените пунктове, които ежедневно работят с граждани”, обясни градоначалникът.

„В града имаме две общински поликлиники, но те не са за дълговременно лечение, а за доболнично такова. Освен държавната болница, имаме военна, както и доста други, които са с частни капитали. Всеки от техните ръководители трябва да е взел мерки на база заповедта на министъра на здравеопазването”, така отговори Спартански на въпрос има ли възможност градът да се справи с наплив от пациенти.

Какво е състоянието на единия мъж от Плевен, дал положителни проби за коронавирус? (ВИДЕО)

Кметът обясни как ще се следи за спазването на забраната за провеждане на масови мероприятия и издадените от министерството заповеди. „Аз мога да упражнявам контрол и съм го поел лично върху звената, които са общинска отговорност. За санкции ще говорим, когато установим нарушение. Що се касае до частните обекти – търговски, увеселителни и др., на тях не можем на този етап да наложим забрана. Надявам се обаче, че гражданите ще съблюдават елементарните хигиенни мерки и ограничения за масови събирания, които се препоръчват от всички здравни власти”, каза Спартански.

ОКОНЧАТЕЛНО: Четирима българи са заразени с коронавирус (ВИДЕО+СНИМКИ)

В Плевен предстои да се извърши дезинфекция, разпоредена лично от кмета. „Ще се извърши в помещенията, които са общинска собственост. Разпоредил съм в градския транспорт да се предприемат мерки за дезинфекция”, добави кметът.

„Смятам, че градът ще живее в нормалния си ритъм, след като отмине първоначалният шок. Най-безполезното е да изпадаме в паника и да се плашим. Това не помага на никого. Мисля, че спокойно и хладнокръвно трябва да се преценява ситуацията”, призова Спартански.

МС одобри извънредни мерки за засегнатите от коронавируса райони у нас (ВИДЕО)

Кметът коментира и какви биха били мерките на местната управа, ако се окаже, че трябва целият град да бъде поставен под карантина. „Възможни са всякакви хипотези, но нека не плашим хората предварително с хипотетични сценарии. Ще обсъждаме варианти, но нека не ги проиграваме предварително”, допълни градоначалникът.

Затварят училищата и детските градини в Плевен и Габрово

В неделя стана ясно, че в града има рисков контингент от италиански работници, които обаче не са под карантина. „Аз вземам мерки в службите, които са под моето ръководство. Тези граждани от Италия следва да бъдат прегледани, но това е отговорност на здравните служби. Аз нямам медицински компетентности, за да извършвам такива обследвания”, заяви Георг Спартански.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК