Не е трудно да се изгубим безнадеждно в това множество от имена и титли

Въпреки че са публични личности, кралицата на Великобритания и кралското семейство почти не използват фамилното си име. Толкова рядко, че някои хора мислят, че просто нямат такова. Разбира се, кралските особи имат фамилии, но имат и причини да не са известни с тях.

Всъщност британските монарси рядко използват фамилните си имена, защото всъщност не се нуждаят от тях. Те са достатъчно известни и без подобни формалности.

Хари и Меган на последното си официално събитие преди Megxit (ВИДЕО+СНИМКИ)

До 1917 г. членовете на кралското семейство са се справяли съвсем добре без фамилно име, като са използвали само първото име и името на династията си, докато крал Джордж V не внесъл промяна в традицията.

Причината била, че крал Джордж принадлежал към династията Сакс-Кобург и Гота. Тя е от германски произход, което водело до неприятни асоциации в момент, в който Германия е противник на Англия в Първата световна война.

Принц Хари и Люис Хамилтън откриха музей (ВИДЕО+СНИМКИ)

Кралят решил да смени непопулярно звучащото име с нещо по-задоволително, избирайки Уиндзор по името на един от замъците, които са собственост на кралското семейство. Той обаче не променя само името на династията, но и прави Уиндзор официално фамилно име на цялото британско кралско семейство.

През 1947 г. принцеса Елизабет се омъжва за Филип Маунтбатън, принц на Гърция и Дания, който служел в британската кралска флота. Резултатът е, че сегашното име на кралското семейство е Маунтбатън-Уиндзор, въпреки че не е задължително членовете му да го използват.

ЛЮБОВ ПОД ДЪЖДА: Хари и Меган на церемония на Острова за първи път след Megxit (СНИМКИ)

В определени случаи това се налага (например обучение в училище), но дори тогава те имат избор. Например принц Уилям и принц Хари са служили в Кралската армия под името Уелс, защото баща им е принц на Уелс. Другите внуци на кралицата (децата на принцеса Ан) са взели името от баща си, Филипс. А друга внучка на кралицата, дъщерята на принц Едуард, използва името Уинзор, без добавеното Маунтбатън.

Не е трудно да се изгубим безнадеждно в тези множество имена и титли. Затова и не е изненада, че днес, както и преди 100 години, членовете на кралското семейство се справят без фамилно име, винаги, когато могат.