Ако искате да имате здрави зъби, трябва да ги избягвате

Освен поддържането на редовна зъбна хигиена, има определени храни, които трябва да избягвате, ако искате да имате здрави зъби, предаде БГНЕС.

Газираните напитки вредят най-много на зъбите

Сокове

Соковете съдържат много захари. Те се превръщат в киселина в устата, която уврежда зъбния емайл и причинява кариес. Поради тази причина трябва да пиете сока със сламка, за да избегнете контакт със зъбите. Те трябва да се мият 45 минути след консумацията на сок.

Основни грешки при миенето на зъбите

Витамини, които се хрускат

Те могат да имат приятен вкус, но тези витамини са вредни за зъбите, защото полепват по тях. Те не позволяват слюнката да неутрализира киселината и по този начин се уврежда зъбния емайл. Ако трябва да приемате добавки, те трябва да бъдат под формата на таблетки за поглъщане.

Над 250 хил. българи нямат нито един зъб в устата си

Сушени плодове

Пресните плодове са полезни за зъбите ви, но сушените трябва да се избягват. Лесно проникват между зъбите, прилепват към тях и съдържат много захари.

Бирата предпазва от кариес

Бяло вино

Киселината, съдържаща се в бялото вино, уврежда зъбния емайл и го прави податлив на кариес. Ако пиете бяло вино, яжте същевременно и сирене, защото съдържа протеини, калций и фосфор, които ще неутрализират киселината. 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си