Престъпната група е използвала контролирани от тях юридически лица

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на трима столични адвокати и служител в адвокатска кантора за участие в организирана престъпна група, създадена с цел пране на пари.

Един от тях е Лазар Карадалиев - адвокатът на банкера в изгнание Цветан Василев. Карадалиев е разобличен като ръководител на престъпната група, става ясно от прессъобщението на прокуратурата.

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от 2014 година. Участниците са използвали контролирани от тях юридически лица, регистрирани на подставени лица в България, както и в офшорни зони – разполагащи с открити сметки в български банки. Пълномощници на тези фирми, теглили или нареждали преводи по определени сметки на средства, придобити от престъпна дейност.

Цветан Василев на разпит в Белград

По искане на прокуратурата на 17 март 2020 г. Специализираният наказателен съд определи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на ръководителя на групата адвокат Л.К. На другите двама юристи са определени гаранции в пари в размер на по 150 000 лв. Служителят в адвокатска кантора е с парична гаранция от 50 000 лева.

Съдът в Белград разглежда екстрадицията на Цветан Василев (ОБЗОР)

Определението на Специализирания наказателен съд не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си