Той не коментира мерките, сред които поставянето София под карантина

Още преди да бъдат оповестени новите мерки, главният прокурор призова за радикални ограничения - сред тях вечерен час, редуциране на движението между градовете, както и забрана за излизане от домовете на хора в напреднала  възраст.

Главният прокурор подкрепи призива на лекарите за строга карантина и напомни, че още във вторник на заседанието на правната комисия в парламента призова за по-радикални мерки.

Антималарийно лекарство има положителен ефект при пациенти с COVID-19 (ВИДЕО)

„Още във вторник призовах за радикални мерки. В момента призовавам за втори път. Опасвам се, че ако стигнем до трети призив, може да е вече късно и да стигнем до италианския вариант или до някой от другите негативни варианти от ЕС, които виждаме всяка вечер в новините”. Това заяви за NOVA главният прокурор Иван Гешев.

Той допълни, че подкрепям изявлението на лекарското съсловие. Тази сутрин в ефира на „Здравей, България” д-р Асен Меджидиев от Столичната лекарска колегия към БЛС поиска много по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса в София.

„В последните дни ми се обаждат лекари от цялата страна, всички те са за радикални мерки. Аз също призовавам за радикални мерки. Защото ако искаме да се справим с тази криза, трябва да действаме превантивно, а не да действаме, след като епидемията потенциално се е развила”, каза Гешев. Той призова политиците да се вслушат в лекарите.

„Радикалните мерки са това, което препоръчват лекарите: вечерен час, редуциране на движението между градовете, преценка за забрана на излизане на хора с над определена възраст от домовете. Естествено това влече след себе си една добра организация на държавата. Отговорността е на правителството и държавата. Всеки един момент времето ни изтича”, каза главният прокурор.

5 нови случая на заразени с коронавирус у нас (ВИДЕО)

Относно критиките срещу него, Гешев каза, че го интересува само прокуратурата да свърши работата в рамките на своята компетентност за защита на здравето и сигурността на българските граждани.

„Тези, които ме критикуват, ако зависеше от тях, нямаше да е затворено в момента и Банско. Ако зависеше от тях, може би щеше да се развие и да се приеме това, което лицето Прокопиев вчера разви в една статия – че по същество, ако мога да го интерпретирам – няма значение дали ще починат няколко десетки български възрастни граждани ”, каза главният прокурор.

Запитан дали МВР и прокуратурата имат ресурс да следят за спазването на карантината, Гешев каза, че за момента имат.

Забранява се износът на лекарства на хининова основа

„С развитие на ситуацията подозирам, че няма да имат ресурс. Затова виждам, че има едни адекватни законодателни промени за използване на методи, технически средства, каквито използват в Израел, в Чехия, в Южна Корея благодарение, на които смъртността в Южна Корея е сведена до 1%– използване на мобилните оператори на лица, които са подставени под карантина, затова намирам за адекватно предложението да бъдат ангажирани и доброволци, да бъде ангажирана и армията зависи какво е останало в армията”, каза Гешев.

По думите му от началото на извънредната ситуация има известно намаление на престъпността.

„Но това ще е временно. По-скоро предвиждам, че ще има бум след 2-3-4 седмици в насока битовата престъпност. Работим активно за такъв вариант”, каза главният прокурор.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП