Той беше убит в консулството на страната в Истанбул от група тайни агенти

Годеницата на Джамал Хашоги призова за по-широко международно разследване за осветляване на варварското убийство на саудитския журналист през 2018 г. в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, предаде БТА.

"Призовавам директора на Националното разузнаване на САЩ да публикува техния доклад за това кой е отговорен за убийството на Джамал. Призовавам също ООН да проведе международно раздследване на убийството", заяви Хатидже Дженгиз в писмено изявление. Тя добави, че независими разследвания до момента са показали, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е наредил убийството.

"Неподвеждането под отговорност на реалните убийци на Джамал дава на тези официални лица зелена светлина да продължават потисничеството над техния народ и ще бъде голямо петно върху международната общност", посочи Хатидже Дженгиз.

Турски вестник публикува зловещи подробности за убийството на Хашоги

Изявлението на годеницата на Хашоги е направено, след като Истанбулската прокуратура повдигна днес обвинения срещу 20 заподозрени лица за убийството на саудитския журналист. 18 саудитци са обвинени за "предумишлено убийство", а двама за "подбуждане към убийство". Като подбудители в обвинителния акт фигурират Сауд ал Кахтани - близък съветник на престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман, и бившият втори човек в саудитското разузнаване - генерал Ахмед ал Асири.

Останалите 18 души са обвинени за извършване на убийството на Хашоги през октомври 2018 г. Прокуратурата уточни, че разследванията продължават, за да се установи дали има и други заподозрени за престъплението.

Интерпол издирва 20 заподозрени за убийството на Хашоги

Турски медии: Екип от 15 саудитци са планирали убийството на Джамал Кашоги

На 2 октомври 2018 г. саудитският журналист Джамал Хашоги, известен с критиката си към политиката на Рияд, изчезна в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Смята се, че журналистът е бил убит и тялото му разчленено от саудитски агенти. Останките му така и не бяха намерени. На 20 октомври саудитските власти признаха, че Хашоги е бил убит в дипломатическата мисия в резултат на конфликт. Саудитските официални представители многократно отрекоха информации, че саудитският преустолонаследник е свързан с убийството.

През декември саудитски съд осъди на смърт петима души за участие в убийството на Хашоги. Съдът оправда Ал Асири и не повдигна обвинение срещу Ал Кахтани.

Турското обвинение "ще помогне за хвърляне на допълнителна светлина върху детайлите около убийството: предварителното му планиране и подбуждане от високопоставени представители", написа в Twitter специалният докладчик на ООН Агнес Каламар.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП