Кралицата и нейният 98-годишен съпруг принц Филип се преместиха в замъка Уиндзор на 19 март като предпазна мярка

Кралица Елизабет Втора ще призове хората да се изправят пред предизвикателствата на пандемията от коронавирус, в рядко специално обръщение към Общността на народите в неделя, съобщава БГНЕС.

В откъси от речта й, която нейни приближени нарекоха "дълбоко лична", 93-годишният монарх ще каже, че вярва, че хората ще устоят въпреки трудностите. Речта, която ще бъде излъчена в 1900 GMT в неделя, е едва четвъртият път в 68-годишното й царуване, в което тя прави специално телевизионно обръщение извън ежегодното за Коледа. То идва в момент, в който броят на смъртните случаи във Великобритания достигна рекордните 708 души за един ден, включително петгодишно дете. Общият брой на починалите на Острова достигна 4 313, а страната се готви за трета поредна седмица на блокада.

Светът, какъвто никога не сме го виждали (ГАЛЕРИЯ)

Според Бъкингамския дворец, кралицата лично ще благодари на медиците на първа линия и на други ключови служители за усилията им по време на кризата.

„Говоря ви в това, което знам, че е все по-предизвикателно време“, ще каже тя в речта, записана в замъка Уиндзор, западно от Лондон.

Елизабет II с изключително рядко обръщение към нацията

„Време, в което животът в нашата страна е разстроен: прекъсване, което донесе мъка на някои, финансови затруднения на мнозина и огромни промени в ежедневието на всички нас.“

Британският премиер Борис Джонсън, който е с положителен тест за COVID-19, постави правителството си в бойна готовност и призова за колективен отговор на епидемията.

Борис Джонсън е болен от коронавирус (ВИДЕО)

Около 750 000 души се отзоваха на призива му да станат доброволци и да подкрепят държавната Национална здравна служба, възрастните хора и уязвимите, които понастоящем са в самоизолация. Първоначалният апел беше за 250 000, докато бизнесът и индустрията бяха мобилизирани по невиждан след Втората световна война начин.

В речта си се очаква Кралицата да каже още: „Надявам се през идните години всички да могат да се гордеят с това, как са отговорили на това предизвикателство. И тези, които идват след нас, ще кажат, че британците от това поколение бяха най-силни от всички.

Променят честванията за рождения ден на кралицата заради COVID-19

Кралицата и нейният 98-годишен съпруг принц Филип се преместиха в замъка Уиндзор на 19 март като предпазна мярка заради възрастта им, която ги поставя в категория с висок риск. Кралски представители заявиха, че двойката е в добро здраве и спазва правителствените указания.

Най-големият им син и престолонаследник, 71-годишният принц Чарлз, беше в самоизолация в имението Балморал в североизточна Шотландия, след като разви леки симптоми на COVID-19. Като предпазна мярка в четвъртък той официално откри по видеовръзка нова полева болница с 4000 легла в източен Лондон, която ще лекува най-тежко болните пациенти.

Принц Чарлз е с коронавирус

Кралското семейство прекрати ангажиментите си и речта в неделя е била записана само от един оператор, носещ лични предпазни средства, заявиха кралски служители. Бил е потърсен съвет от кралските лекари, за да се намали до минимум всеки риск за кралицата, добавиха те.

Речта на кралицата е първата й в смутни времена след смъртта на майка й през 2002 г. Преди това тя се обърна към нацията в навечерието на погребението на принцеса Даяна през 1997 г. Предишното й послание беше през 1991 г. по време на първата война в Персийския залив.

Четвърто послание през 2012 г. беше да благодари на обществеността след тържества за нейния Диамантен юбилей, отбелязващ 60-годишнината от възкачването й на трона. 

Елизабет II се е върнала в Бъкингамския дворец

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!