Това разказва пред NOVA деканът на Компютърния факултет на университета

Експерти от Техническия университет в София са били на практика отстранени от работната група във Висшия съдебен съвет, която през 2014 г. е решавала каква да е новата система за случайно разпределение на делата. Това разказва пред NOVA деканът на Компютърния факултет на университета професор Огнян Наков.

"Пробита" ли е системата за разпределение на делата? (ОБЗОР)

Той разказва, че през 2014 г. в Техническия университет постъпило искане да посочи специалисти по разработка на софтуер за новата система за разпределение на делата. Те трябвало да участват за работната група във Висшия съдебен съвет.

"Провело се е само едно заседание, на което тези колеги са присъствали. Изложили са своите принципни виждания как трябва да протича този процес, който да стигне до изработка на задание за нова система и повече те не са били поканени. Спомням си, че сме обсъждали, че очевидно нещата вървят по друга логика. И така безславно завърши това участие", разказа проф. Наков.

Кой и как манипулира съдебната система?

Още тогава се породили съмнения у професора и колегите му за фирмата, която спечелила офертата да създаде новата система срещу 12 000 лева.

"Една неизвестна фирма, зад която стоят един-двама анонимни програмисти, направила един продукт, който, още като му се види стойността, е ясен. Няма нужда нищо повече да се оценява в него. Аз имам чувството, че тази система е написана по елементарен начин", смята проф. Наков.

Съдии опитвали да пробият системата за случайно разпределение на делата от екзотични острови

Според него, ако системата за случайно разпределение на делата бъде хакната отвън, размерите на скандала биха били огромни.

"Аз съм сигурен, че никой не е проверил доколко тя е устойчива на външни атаки от рода на тази в НАП. Това не е сайт, а информационен продукт със същите характеристики и може да струва 300-500 лева, ако става дума за вашата персонална страница, която е статична. Но може да струва 300 000 лв. или дори 3 млн. лв. само на основа на категориите за сигурност", обясни проф. Наков.

В сряда темата за слабостите на софтуера ще е на дневен ред във Висшия съдебен съвет.