Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова

"Според данни на трите основни организации на туроператорите в периода от 13 март до 1 юни резервации – ранни или цялостни, са направили около 300 000 българи, които са планирали да пътуват в чужбина". Това съобщи в предаването "Здравей, България" министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя препоръча на всички, които са имали планове за почивка в този период, да се възползват от възможностите за алтернативно пътуване или ваучери. Все още не е ясно колко от туристите ще го направят и колко ще поискат парите си обратно.

Ангелкова: Ще има фалити на туроператори, ако ситуацията с коронавируса продължи повече от 3 месеца

 

 

По думите ѝ най-засегнати от кризата заради разпространението на коронавируса са туроператорите, които предлагат екскурзии в чужбина. 

По данни на Министерството на туризма пряко заетите в областта на туризма през 2019 г. са били 167 000  през четвъртото тримесечие и 202 000 – през летния сезон.

Предлагат туроператорите да издават ваучери за бъдещи пътувания

Ангелкова обясни, че е направена анкета сред туристическите организации. Половината от анкетираните са пуснали служителите си в неплатен или платен отпуск. „Другите казват, че ако кризата продължи по-дълго, ще освобождават персонал. Едва около 10% са запазили голяма част от работещите“, обясни министърът на туризма.

Тя отново изрази надежда, че България ще има късен летен сезон. „Очертаваше се 2020 г. да бъде една от най-успешните и да преминем границата от 10 млн. чуждестранни туристи“, каза Ангелкова.

Ще оцелее ли родният туризъм в условията на криза?

Целия разговор гледайте във видеото.