От бранша смятат, че мерките трябва да бъдат актуализирани

"Не трябва да сме толкова негативни. Фалити така или иначе ще има, предвид мерките, които се наложиха върху хотелиреството и ресторантьорството като бранш. Те са най-потърпевшият бранш в сектор "туризъм". Това заяви заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и председател на Браншова асоциация на ресторантьорите-София Атанас Димитров в ефира на "Здравей, България".

"Ние безпрекословно подкрепяме всички мерки, които се взимат от правителството за налагане на карантина и за ограничаването на нашата дейност, тъй като осъзнаваме сериозността й. Бяхме привърженици и на по-строги мерки", каза той.

Какви са щетите за българския туризъм от COVID-19?

"Дори и всичко да приключи до месец, хората трудно ще се върнат към първоначалните си навици. Като индустрия в началото на месеца проведохме видео конференция с членовете на Хотрек, която имаше за цел в две точки всички държави да споделят какво се случва при тях и какви мерки се нагалат в подкрепа на бизнеса. Тази среща беше осъществена с оглед да се изготви доклад. Ситуацията навсякъде е идентична, кризата в туризма е повсеместна", обясни Димитров.

От туристическия бранш във Варна определят ситуацията като "опустошителна".

"Щетите трудно се изчисляват. Някои изчисления показват загуби от над 50 млн. лв. само за март.  Сегашната ситуацията е сериозен удар върху ваканционния летен туризъм. Не може да се говори за резерви, надявам се заедно с държавата да излезем от ситуацията", обясни Георги Щерев, съпредседател на БХРА и председател на Съюза на хотелиерите "Златни пясъци". Той заяви, че над 90% от служителите са на борсата и предлага летният сезон да бъде "спасен" чрез ваучери, безплатни паркинги и чадъри. Щерев апелира и за мерки от страна на държавата, свързани с данъците и запазване на служителите.

Ангелкова: Ще има фалити на туроператори, ако ситуацията с коронавируса продължи повече от 3 месеца

"Важно е да отбележа, че за първи път нашият бранш е насочен с грижа към работниците и служителите в сектора. Без егоизъм приехме всичко да падне върху нас, очакваме държавата да предложи решение. Ние сме собственици на материално-техническата база. Милиардни инвестиции са вложени от хотелиерите и ресторантьорите", каза още Димиторов.

"В сектор "туризъм" по официални данни работят около 150-200 хиляди. Със сателитните отрасли, надхвърлят половин милион. Тези хора вече остават без работа", каза още той.

Според него Бюрото по труда предлага по-добри условия от мярката 60/40, която държавата предложи. Той смята, че държавата е трябвало да поеме изплащането на здравните осигуровки и да подсигури изплащането поне на минималната заплата.

Предлагат туроператорите да издават ваучери за бъдещи пътувания

Еньо Енев от Пловдив коментира как се отразява кризата на градския туризъм.

"Ние сме оптимисти, шансове ще има. Бих могъл да кажа, че Пловдив е един мъртъв град в момента. Улиците са пусти, заведенията бяха затворени. Много от колегите се бяха приготвили за празниците и бяха заредили стока, която остана. ДДС-то реално убива бизнеса. С това високо ДДС няма как да просъществуваме. След като излезем от тази криза, хората няма да имат средства да ходят по ресторанти, ще бъдат стресирани", сподели той.

Енев смята, че първо ще се съживят кафенетата в централната градска част, но ресторантите дълго време "ще ближат рани".