„Ако всички сме заедно, ще можем да преодолеем кризата в туризма“, заяви министър Ангелкова

„Предлагаме да има възможност туроператорът да издава ваучери за бъдещо пътуване със срок до 24 месеца. Предлагаме също, докато трае извънредното положение у нас, 14-дневният срок за възстановяване на сумите за отменено пътуване да не действа, защото в противен случай има реална опасност голяма част от туроператорите да фалират“. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова след заседанието на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм във връзка с извънредното положение у нас заради разпространението на COVID-19 и последиците за сектора.

11 нови случая на заразени с COVID-19 у нас, още 2 града са засегнати

„Предлагаме също и отложено плащане по споразумение между туроператора и пътуващия. Ваучерите до 24 месеца за отсрочка на пътуването са предложени, за да може да има обективност и разбиране между туроператора и клиента“, каза още тя.

Министър Ангелкова съобщи, че ведомството разработва програма за кризисна рекламна стратегия. „В момента пренастройваме стратегията за онлайн реклама, както и механизма за насърчаване на организирания туризъм, за да ги преструктурираме. Вярвам, че с обединени усили ще успеем да продължим напред“, поясни тя.

Китай ще ни изпраща маски и защитни средства, ако е необходимо

„Много е странно и трудно да го изрека аз, но наистина апелирам да не се пътува“, каза министърът на туризма и призова българските граждани, които искат да пътуват в чужбина, да не го правят в този момент. „В непрекъсната връзка сме с туроператорите, но да се пътува на екскурзия в този момент е безотговорно. Към днешна дата има 73-ма туристи, които трябва да се приберат от чужбина“, посочи още министърът.

„Ако всички сме заедно, ще можем да преодолеем кризата в туризма“, подчерта министър Ангелкова. „И на мен ми се ще да изрека, че искам всичко за туризма, но няма да е честно, защото той е хоризонтален сектор. С големите туроператори сме се договорили да се реагира месец за месец, за да няма отмяна на всички почивки“, каза още тя.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП