От храмовете никога не е тръгвала зараза, смята митрополит Гавриил

"Всеки има право и е свободен да вярва или да не вярва в Бог. Не може обаче човек да казва, че е вярващ, а да настоява да се затворят църквите за празниците. Ние уважаваме избора на всеки. Никого не караме на сила да идва в храма, но нека не се отнема тази възможност на желаещите да присъстват на богослужението". Това заяви ловчанският митрополит Гавриил в ефира на "Здравей, България".

Няма да се ходи за Благодатния огън в Йерусалим, няма да се раздават върби за Цветница (ВИДЕО)

"Винаги е имало болни от някаква болест, но от църквите никога не е тръгвала зараза. Уверен съм, че с Божията помощ и тази година всичко ще мине добре", каза още той.

В навечерието на Цветница и Великден премиерът се срещна с патриарх Неофит и представители на Светия синод. На срещата бяха обсъдени мерки за безопасност в църквите и манастирите по време на извънредно положение. Взети бяха и решенията да не се ходи до Йерусалим за Благодатния огън, както и да не се раздават върбови клонки на Цветница. Митрополит Гавриил разкри, че му е било трудно да направи и двете отстъпки.

Службите за Великден ще бъдат пред храмовете, ще се излъчват онлайн

"Това са допустими компромиси. Ние имаме възможност да получаваме Благодатен огън от Йерусалим едва от няколко години. Върба у нас винаги се е раздавала, но това ще го компенсираме на празника Света Троица, когато се раздават цветя. Правим възможните комромиси, за да успокоим хората, че няма повод за разнасяне на болестта. Най-важно е да се съхрани празникът", смята той.

Митрополит Гавриил е забелязал, че по-малко хора посещават храмовете от началото на извънредното положение.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.