Още един починал, 735 са с COVID-19 у нас

Има нов случай на починал с коронавирус, а общият брой на заразените у нас е 735. 59-годишна жена, инфектирана с COVID-19, е издъхнала в „Пирогов“. Тя е имала редица придружаващи заболявания и е била на апаратна вентилация през последните дни. С нея починалите стават 36, като от тях 20 са мъже, а останалите 16 - жени. Излекуваните вече са 105, като за последното денонощие те са 24-ма - 11 мъже и 13 жени. Това съобщиха от Националния оперативен щаб. 

 

 

444 от всички заразени са в София. 130 са в болница, а от тях 21 - в интензивни отделения. Общо в страната в болница са 210 души, 29 от тях - в интензивни отделения. 

„Увеличението в броя на заразените в сравнение с вчерашния ден е 5,8%. Активните лица са 585“, поясни генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Нови дарения от фирми и частни лица в борбата с коронавируса

За последното денонощие има 40 нови болни, като 14 от тях са настанени в болница. Заразата стигна и до Ямбол, където е установен един заразен. 

Има и три нови случая на заболели деца – на 6, 9 и 15 години от София и София област. Те не са приети в болница.

Общо заразените мъже в страната са 408, а жените – 327. Децата до 18-годишна възраст са 27, а под 10-годишна – 14.

Според информацията от щаба столицата се оформя като огнище на заразата. Това е една от причините за масовото тестване в ромските махали.

 София се оформя като огнище на заразата. От всичките 747 проби -  447 са в София.  Това е и причината да започне масово тестване в махалите. Инспектори от РЗИ с полицейска охрана издирват лица, които са контактни с болни във „Факултета“ и „Филиповци“. От полунощ се въвежда и пропускателен режим.

Във „Филиповци“ и „Факултета“ има сериозен ръст на броя на заразените с коронавирус. Затова инспекторите от РЗИ днес започнаха издирване на всички лица, които са били контактни със заразени. Днес и утре ще бъдат тествани повече от 200 души. Днес са изследвани 150, 7 от тях вече са положителни проби за COVID-19. А от полунощ и за двата квартала ще има КПП-та. Влизането и излизането ще се случва само със служебна бележка или декларация.

Под засилена полицейска охрана инспекторите от РЗИ – София пристигнаха във „Филиповци“ със списък с имена на хора, които трябва да изследват. Причината – били са контактни със заразени.

Преди още да станат ясни резултатите, инспекторите съставят и протоколи, с които поставят под карантина контактните лица.

От Националния щаб и РЗИ разясняват цялата процедура както за „Филиповци”, така и за „Факултета”. „Това е във връзка с последната заболеваемост в тези райони. Повече от 200 души ще бъдат изследвани за два дена. Няма пропуски, но има засилено полицейско присъствие и засилено присъствие от РЗИ”, каза ген. Венцислав Мутафчийски.  

От полунощ за двете махали се въвежда и специален режим на движение. „Възложили сме на полицията да създаде нужната организация , така че да се контролира вход и изход от кварталите. Няма да може да се излиза освен в случаите, в които хората отиват на работа , което се доказва със служебни бележки. Също така ще бъде органичено движението вътре в квартала”, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Ще се допуска единствено излизане до магазин за хранителни стоки или до аптека. Заповедта е до второ нареждане. Шестима души от двата квартала са починали до този момент. 12 са в болници и са в тежко състояние. 

Междувременно продължава тестването за COVID – 19 в Банско. В Бургас също е направен масов скрининг - тествани са 2555 души. Повечето от  тях с бърз тест. Положителен резултат са дали 18.

Близо 1000 пък са хората в Бургас, изследвани с PCR метод. От тях 25 са положителни.

„Направено е на случаен принцип за половината, а за другите е на групи – полицаи, служител на Социален патронаж  и медицински лица”, обясниха от щаба.

Заключението от масовото тестване  до момента е за ниска заболеваемост.

„В  България има най-ниска смъртност, заболеваемост, най-либерални мерки. Това са си факти”, обясни ген. Мутафчийски.

От медицинския персонал има още двама заразени. Единият е от ВМА, а другият - от Александровска болница. С тях инфектираните с коронавирус медици у нас стават 39.

Поставят село Паничерево под 14-дневна карантина (ВИДЕО+СНИМКИ)

Началникът на щаба коментира случая с избягалия заразен от болницата в Стара Загора. 

„Най-строгият режим за болни, приети в клиники, е в психиатриите, където дори няма дръжки на вратите. Случаят на избягалия заразен с коронавирус пациент говори, че трябва да се предприемат по-сериозни мерки за охраняването на болните. На колегите е обърнато внимание", заяви Мутафчийски. По думите му грешката е била, че са оставени ключове от вътрешната страна на вратата. 

На брифинга стана ясно още, че болните от COVID-19 в поставеното под карантина село Паничерево вече са шестима. Ще бъде изследвано цялото население.  

Огнище на заразата има и в Кюстендил. Става въпрос за шивашки цех, където има 7 заразени. 

Медици отново аплодират българите, които спазват мерките на социална изолация (ВИДЕО)

По повод предстоящите празници генералът бе категоричен, че на контролните пунктове ще бъдат връщани всички, които нямат основателна причина за пътуване.

Регистрираните случаи за последните 24 часа са в областите както следва: София - 29;  Кюстендил - 3;  Смолян - 2;  Сливен - 2 ; Пловдив - 1;  Стара Загора - 1;   Хасково - 1;  Ямбол - 1.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!