Преди него в Столичното следствие вече разпитаха IT-експерт

Бивш министър на разпит в столичното следствие. Христо Иванов беше призован по проверката на прокуратурата дали системата за случайно разпределение на делата е пробита. Скандалът тръгна в началото на април, след като одит, възложен от Висшия съдебен съвет, откри слабости в системата.

Точно в 11:00 часа Христо Иванов се яви в столичното следствие като свидетел. Поводът – през 2015 година, когато той е министър на правосъдието, се внедрява софтуерът за случайно разпределение на делата. За него сега има съмнения, че е пробит и всеки е можел да манипулира разпределението, дори само с електронен подпис.

Гешев: Системата за разпределение на делата е пробита

„Идвам като добросъвестен гражданин и юрист да окажа съдействие на разследването”, заяви пред журналисти Иванов.

Разследването тепърва ще установява лобирал ли е Христо Иванов фирмата „Смарт Системс 2010” да създаде софтуера.

„Възможно е да съм подкрепял някакъв ход, който да ми се е виждал разумен. Системата не е нещо, което да се купи от магазина, и аз да кажа идете, купете тази система”, каза още Христо Иванов.

Преди него на разпит беше извикан Васил Величков – IT-експерт. Към 2015 година той е участвал в работната група на ВСС за подбор на нова система. Величков е и министерски съветник.

 

 

„По задание трябваше да има много висока степен на сигурност, каквато нямат много системи в България. Ако трябва да бъда честен, такива задачи като тази система се правят за Олимпиада по информатика в 8-ми клас за 4 часа”, коментира Васил Величков, експерт, участвал в работна група на ВСС.

Христо Иванов потвърди познанството си с IT-експерта.

„Г-н Величков беше съветник на вицепремиера по европейски фондове и ние започнахме с него в това качество да работим. Той продължи след това в рамките на  кабинета на Бъчварова и продължи работата си специално по пътната карта за въвеждане на електронно правосъдие”, обясни Иванов.

По информация на NOVA вчера на разпит по случая е бил и IT-експерт от Върховния касационен съд. А ВСС вече прекрати договора със „Смарт системс” и взе решение да наеме друга фирма, която да отстрани слабостите.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.