Това е последният ден от Страстната седмица

Велика събота е последният ден от Страстната седмица. Обикновено в този ден се месят и пекат обредните великденски хлябове и козунаци. Това е и последният ден, в който се боядисват яйца. 

Църквата прославя Велика събота като най-благословения ден, в който Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете. Положен вече в гроба, Духът на Иисус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери. Това ще се случи на другия ден - в неделята, Великден.

Какво ще бъде времето около Великден?

Точно в полунощ православните християни ще се поздравят с "Христос воскресе!".

Тази година денят ще премине на фона на извънредното положение, обявено заради разпространението на коронавируса. Българска делегация няма да ходи в Йерусалим за Благодатния огън. Такъв има запазен от миналата година. 

Задължително е носенето на маска за хората, които ще отидат в храм „Св. Александър Невски” по време на Светата литургия. Задължително е и спазването на разстояние от минимум два метра между хората.

НА РАЗПЕТИ ПЕТЪК: Безпрецедентно - без минаване под плащаницата (ОБЗОР)

През целия ден иконите ще се дезинфекцират периодично, а органите на реда, които ще бъдат разположени около 4 000 храма в страната, ще следят спазват ли се наложените мерки.

Светата литургия за Възкресение Христово ще започне в 23:30 и ще бъде оглавена от Патриарх Неофит в катедралата „Св. Александър Невски”. За да се избегне струпването на хора, службата ще стартира пред храма.

NOVA ще предава на живо празничната служба в събота от 23.30.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!