Баба Нада бие камбаната на църквата в село Дивля, за да съобщава на околията кой е оживял, за да празнува

Tази седмица екипът на предаването „Ничия земя" потърси светлината на фона на опустошителната вирусна стихия от последните месеци. И ще я откри – в сърцето и в душата на село Дивля при баба Нада. Тя се грижи сама за всичко в църквата и вярва, че Бог дава и наказания, и изпитания, защото вече всичко й се е случило. Баба Нада бие камбаната на църквата „Свети Илия“, за да съобщава на околията кой е оживял, за да празнува и кой вече не е сред живите.

„Ничия земя“: Оптимизъм в извънредно положение

„Повече от 20 години бия камбаната и отварям църквата. Замествах и свещеника, но сега нямам тази възможност. Преди 10 години мъжът ми почина и няма кой да ми върши работата. Когато той си отиде, не можех да смогвам, нещата бяха други. Сега е различно, децата са големи и ми помагат много“, разказва баба Нада.

Споделя, че е имала трудности и изпитания, но обича да прави добро.

“Не получавам нищо от църквата. Върша всичко, което мога. Налага се да чета молитви и на погребения. Не го правя, за да взимам пари, не милея за тях. Ние не трябва да сме алчни за богатство. Нужно е да имаме достатъчно, а ако имаме повече, трябва да го дадем на другите. Ние се раждаме голи и голи си отиваме“, добавя тя.

„Ничия земя“ – Пандемия на село

Когато няма поп в църквата, баба Нада изпълнява и ритуалите. Великденската служба също ще бъде водена от нея.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.