В курортния град всеки ден са подавани десетки молби за настоящ адрес

Масово преселение за празниците в курортния град Априлци. Стигна се и до проверки на десетки адресни регистрации.

Километрични опашки и двама арестувани на входовете на София

Още в началото на серията почивни дни се забеляза масирано присъствие на коли със софийска регистрация в курортния балкански град. Това принуди и властите – РЗИ, полиция и прокуратура, да извършат спешни проверки. Имало е и нарушения.

Априлци е селище с около 3000 жители, но има още толкова хора от страната с имоти, които посещават през почивните дни. Въпреки забраната към софиянци да пътуват през празниците, в курортният град не липсват автомобили с регистрация от столицата. Екип  на NOVA реши да направи проверка.

Маринов: Постоянният адрес не е основание да се върнеш в София след Великден

По сигнали от местните за струпване на автомобили от столицата са започнали масирани проверки в Априлци.

"До два часа през нощта полицията направи проверки на къщи за гости, хотели. За радост беше констатирано едно нарушение, което ще бъде санкционирано", обяви кметът на Априлци Тихомир Кукенски. Нарушението е било свързано с присъствие на компания от София в къща за гости.

Хаос по гарите в София заради новите мерки

"Намериха начин да заобикалят забраната за ползване на къщи за гости, чрез договор за наем. Наемат къщата за една година, настаняват се и те са спазили закона, а ние нямаме право да ги накараме да напуснат града", каза още Кукенски. Въпреки това компанията е била принудена да напусне Априлци.

Заради засиленото полицейско присъствие в курорта, в неделя се наблюдаваше обратна тенденция – напускане на автомобили от столицата.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.