Потвърдените случаи на заразата са 1024

Месец и половина след първия случай на COVID-19 у нас, България премина психологическата границата от 1 000 заразени.

Новите положителни проби за последните 24 часа са 58. Така, постепенно страната ни се доближава до пика на епидемията.

За първи път Плевен изпревари София по брой открити случаи за денонощие. 

А тази сутрин в новото огнище на заразата - плевенското село Буковлък, искрите на напрежението запалиха бунт.

За изминалото денонощие има четири жертви и четирима нови излекувани в страната. От Щаба планират по-мащабно тестване на населението.

Днес във ВМА е починала 87-годишна жена, страдала е от остра бъбречна недостатъчност, остра дихателна недостатъчност и артериална хипертония. Пациентката е била поставена на апаратна вентилация. В областната болница в Смолян е починал мъж на 53 г., който е имал заболяване на дихателната система.

262 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 37 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.

При 83 лица-медицински персонал е установен COVID-19.

По отношение на общата картина – към 22 април: 522 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 502 на жени.

Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 22; Бургас – 41; Варна – 25; Велико Търново – 11; Видин – 27; Враца – 2; Габрово – 4; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 28; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 18; Перник – 9; Плевен – 54; Пловдив – 40; Русе – 7; Силистра – 2; Сливен – 25; Смолян – 33; София – 575; Стара Загора – 32; Хасково – 15; Шумен – 4, Ямбол – 4.

България настоява за единни действия на ЕС за излизане от кризата с коронавируса

Новите случаи са на заразени покрай първия от поредицата празнични дни - Цветница, категорични са от Щаба. „Много е неприятна е цялата статистика. За последните 7 дни имаме почти 300 случая, което е 30% от всички пациенти досега. Ако досега вървяхме в една много умерена парабола, то сега много отчетливо се качваме нагоре“, заяви Венцислав Мутафчийски.

Засега обаче в плановете за затягане на мерките не влиза пълната забрана за излизане от вкъщи. „Това не е съвсем панацея. Наистина снижава в много голяма степен заболяевамостта, но не я премахва. Слагаме 14-дневна карантина и мислите, че пак няма да има сбирки между хората - това не е реално“, каза още Мутафчийски.

Огнище на коронавирус в цех с 900 служители в Плевен

С увеличаването на тестовете ще се търси хващане на първите симтоми при няколко целеви групи. „Първа група са медицинските работници. Второто нещо, което търсим, е да минем от пасивен към активен надзор. Активно търсим всички болни, които са с белодробни заболявания - хоспитализирани или на домашно лечение. И третата група са първите случаи на болни от трудови колективи, които са свързани с националната индустрия“, обясни проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб.

Вече има и безплатна телефонна линия, на която могат да се обаждат пациенти с хронични заболявания. Те ще получат експертна помощ от медици с различни специалности - онколог, кардиолог, ендокринолог, психолог, инфекционист и невролог.

„Това не е обща линия за ковид инфекцията или пък за спешни състояния, това е консултационна линия. 38;08 Има подсигурени виртуални стаи, в които лекарите, които са дежурни ще могат да направят по-подробен преглед на пациентите“, заяви д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Линията ще работи всеки ден от 9 до 18 часа.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!